IT

Kompanija Bosch potpomaže dualno obrazovanje

U Tehničkoj školi „Milenko Verkić Neša“ u Pećincima otvorena je renovirana školska radionica u kojoj će se obučavati učenici ove škole sa novog obrazovnog profila – industrijski mehaničari. Obnovu radionice finansijski su pomogli kompanija Boš i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i GIZ su kroz javno-privatno partnerstvo sa kompanijom Boš razvili novi trogodišnji obrazovni profil – industrijski mehaničar, koji je od ove školske godine uveden u Tehničku školu „Milenko Verkić Neša“. Jedna od odlika ovog profila je da je posvećena mnogo veća pažnja učeničkoj praksi.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić je rekao da ulaganje kompanije Boš u radionicu Tehničke škole u Pećincima pokazuje da ta kompanija želi da ostane u Srbiji i da nastavi da ulaže, ističući važnost dualnog sistema obrazovanja prilagođenog uslovima i potrebama Srbije. Ministar Verbić je naveo da je kvalitetno zanatsko obrazovanje skupo i da se ne može uspostaviti preko noći. On je izrazio uverenje da će u Srbiju doći i druge kompanije sledeći primer Boš-a.

bosch

Školska radionica je renovirana, opremljena i prilagođena potrebama praktične nastave u prvoj godini školovanja, naveo je direktor škole Branislav Zlatović, dodajući da je u prvi razred upisano 17 učenika.

U drugoj i trećoj godini učenici će stručnu praksu obavljati u proizvodnim pogonima kompanije i to tri meseca u drugoj godini, a u trećoj šest meseci, odnosno dva puta po tri meseca u kontinuitetu. Kompanija Boš obezbediće za učenike prevoz, topli obrok i stipendije za vreme provedeno na praksi.pec3

Ministar privrede Željko Sertić je ocenio da bez obnavljanja dobrog zanatskog obrazovanja u srpskim školama nema napretka ni privrede. Predstavnica nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Kristin Bogeman Hagedorn rekla da će u razgovorima nemačke delegacije sa predstavnicima Vlade Srbije važno mesto imati i srednje stručno obrazovanje.

Svečanosti su prisustvovali i zamenik nemačkog ambasadora Mihael Hazenau, predstavnici GIZ-a, Vlade AP Vojvodina, predsednica opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički, kao i drugi. Direktor škole Branislav Zlatović na kraju svečanosti prisutnima je uručio zahvalnice.

Leave a Reply