IT

Kompanija Cisco ostvarila prodaju od 9,8 milijardi dolara

Neto prodaja kompanije Cisco u drugom kvartalu fiskalne 2008. godine iznosi 16,5% više u odnosu na prethodnu godinu, saznaje se iz objave finansijskih rezultata

Cisco®, svetski lider u umrežavanju, koji unosi promene u način na koji se ljudi povezuju, komuniciraju i sarađuju, podneo je juče izveštaj o poslovanju u drugom tromesečju za period koji se završio 26. januara 2008. godine. Cisco navodi da neto prodaja iznosi 9,8 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 16,5% u odnosu na prethodnu godinu. Neto dohodak na bazi opšteprihvaćenih principa u računovodstvu (GAAP) za drugi kvartal iznosi 2,1 milijarde dolara ili 0,33 dolara po akciji, a prihod pro forma (koji nije ostvaren na bazi GAAP) iznosi 2,4 milijardi dolara ili 0,38 dolara po akciji.

“Cisco je uspešno završio još jedan kvartal ostvarujući povećanu dobit na širokom geografskom prostoru sa velikim asortimanom proizvoda i usluga,” rekao je John Chambers, predsednik i glavni izvršni rukovodilac kompanije Cisco. “Sposobnost kompanije Cisco da shvati tržišne tranzicije i dalje je ključni faktor našeg dugoročnog uspeha.”

Neto prodaja za prvih šest meseci fiskalne 2008. godine bila je 19.4 milijardi dolara, u poređenju sa 16.6 milijardi dolara za prvih šest meseci fiskalne 2007. godine. Dobit na bazi GAAP za prvih šest meseci fiskalne 2008. iznosi 4.3 milijardi dolara ili 0.68 dolara po akciji, u poređenju sa 3.5 milijarde dolara ili 0.56 dolara po akciji za prvih šest meseci fiskalne 2007. godine. Pro forma neto dohodak za prvih šest meseci poreske 2008. godine iznosi 4.9 milijardi dolara ili 0.78 dolara po akciji, u poređenju sa 4.0 milijarde dolara ili 0.64 dolara po akciji za prvih šest meseci fiskalne 2007. godine.

“Zadovoljni smo Ciscovim finansijskim rezultatima i stabilnom linijom stope rasta u toku ovog tromesečja”, rekao je glavni finansijski rukovodilac kompanije Cisco, Dennis Powell. “Nastavićemo da investiramo u raznolik tehnološki portfolio na novim tržištima uz očuvanje sposobnosti da vodimo računa o dugoročnoj vrednosti akcija.”

Što se značajnijih akvizicija tiče, treba istaći kupovinu kompanije Navini Networks, lidera u bežičnoj industriji širokog pojasa. Navini je razvio rešenje WiMAX, novinu u oblasti bežične telefonije. Cisco je takođe završio sa kupovinom Securent Inc., vodećeg provajdera u oblasti upravljanja kompjuterskim programima za potrebe preduzeća.

Treba istaći i to da je Cisco dostigao broj od 100 Cisco TelePresence korisnika, koji koriste ovu tehnologiju u preko 40 zemalja. Ova tehnologija za vođenje sastanaka na daljinu budi sve veće interesovanje i pruža značajan doprinos društvu, s obzirom da se primenom ovog sistema eliminiše nužnost prelaženja puta do sagovornika prevoznim sredstvima, što između ostalog smanjuje emisiju ugljen dioksida u vazduhu.

Leave a Reply