IT

Kompanija Hewlett-Packard opremila računarsku učionicu u Osnovnoj školi Ratko Mitrović na Novom Beogradu

Donacija obuhvata računare umrežene po sistemu „cloud computing“, koji troše i do 30 puta manje električne energije, dok je sigurnost podataka veća, a oprema neinteresantna za otuđenje

Kompanija Hewlett-Packard opremila je računarsku učionicu u Osnovnoj školi „Ratko Mitrović“ na Novom Beogradu sa 25 računara po najsavremenijoj tehnologiji, jedinstvenoj u Srbiji i regionu. Ovaj sistem računara karakteriše „cloud computing“ tehnologija koja omogućava jednostavniji, ekonomičniji i bezbedniji pristup u koriščenju računarskih resursa. Donaciju u vrednosti od oko 27.000 evra realizovala je kompanija HP u saradnji sa firmom Coming – Computer Engineering, a uz podršku Ministarstva prosvete.

Ovakav sistem će učenicima omogućiti rad na najrazličitijim projektima, koje će njihovi nastavnici moći jednostavno da kontrolišu i svima postavljaju zadatke sa jednog izvora. ,,Cilj ovog projekta nije samo donacija računara, već mogućnost da škola u obezbeđenim najsavremenijim i nejekonomičnijim uslovima razvija nove školske programe za svoje učenike, koji će njihov boravak na časovima učiniti kreativnijim i korisnijim”, kaže Jovan Dimitrijević, direktor HP grupe za personalne sisteme.

Učenici OS Ratko Mitrović u novoj računarskoj učionici.

,,Škole u Srbiji su još uvek nedovoljno opremljene sredstvima, koja su neophodna za razvoj informatičkog znanja. Zato nam je drago što su i kompanije HP i Coming – Computer Engineering prepoznale potrebu naših škola i rešile da pomognu učenicima da uče po najsavremenijim standardima“, rekla je Gordana Cvetković, načelnica Školske uprave za Beograd Ministarstva prosvete.

Uz ovaj sistem moguće je svakom učeniku i profesoru obezbediti sopstveni virtuelni računar koji je i do 10 puta jeftiniji nego standardni PC. Funkionalnost i udobnost u korišćenju virtuelnog i fizičkog računara je identična. Učenik može pristupati svom računaru iz škole i od kuće, čak i putem mobilnih uređaja. Novi koncept štiti uložena sredstva, za razliku od ulaganja u standarna rešenja, koja tehnološki zastarevaju za svega 4 do 5 godina. Takođe, svaki učenik i iz najnerazvijenijih sredina imao bi iste šanse za obrazovanje kao i učenici iz gradskih centara, jer je uz ovaj sistem moguće napraviti virtuelne učionice sa učenicima koji sede u svojim školama, ili kod kuće, a imaju najkvalitetnije predavače. Ovaj sistem daje i mogućnost saradnje između različitih škola širom zemlje u nastavnim aktivnostima, u cilju razmene znjanja i informacija.
„Cloud computing“ omogućava i tarifiranje korišćenja resursa, identično tarifrianju potrošnje električne energije ili mobilnog telefona. Računari umreženi po sistemu „cloud computing“ zahtevaju manju količinu opreme, a troše i do 30 puta manje električne energije. Sigurnost podataka je veća, održavanje uređaja i aplikacija je pojednostavljeno, a oprema je neatraktivna za otuđenje, jer jedan uređaj odvojen iz sistema, nema upotrebnu vrednost. Ova tehnologija daje mogućnost centralizovanog upravljanja, kontrole i distribuiranja sadržaja za obrazovanje svim đacima sa jedne lokacije u zemlji. Tanki klijenti, kao pristupni uređaji, nemaju pokretnih delova, veoma retko se kvare, a ne zahtevaju nikakvo podešavanje, već se sve izvršava u data centru na centralnoj lokaciji.
Opremanje računarske učionice jedinstvenim „cloud computing“ rešenjem predstavlja mogućnost informatičkog usavršavanja i učenika i nastavnika, koje će dugoročno dovesti do podizanja standarda i kvaliteta školovanja dece u Srbiji.

Leave a Reply