mace
IT

Kompanija MACE rukovodi izgradnjom IT parka u Inđiji

Svetski standardi zelene gradnje za IT park

Informaciono-tehnološki park – Inđija je jedinstveno mesto, koje će okupiti mala i srednja preduzeća iz oblasti novih tehnologija. Kompanija MACE rukovodi prvom fazom izgradnje, tokom koje će biti sagrađeno 25 hiljada kvadratnih metara kancelarijskog prostora “A” klase. Kancelarije će biti raspoređene u četiri poslovne zgrade. Planirano je da prva faza izgradnje IT parka bude završena do drugog kvartala 2013. godine.

MACE, kao jedna od najuspešnijih svetskih konsalting i menadžment kompanija za upravljanje projektima, veliku pažnju poklanja konceptu zelene gradnje. Reč je o sveobuhvatnom konceptu, koji se primenjuje u svim ciklusima izgradnje objekta – od projektovanja, gradnje, pa sve do načina na koji će objekat funkcionisati u budućnosti. Praksa je pokazala da zelena gradnja donosi velike uštede i investitoru i korisnicima objekta.

Stručnjaci MACE-a koji rukovode izgradnjom IT parka u Inđiji staraju se da se primenom najsavremenijih svetskih LEED standarda zelene gradnje značajno uštedi, kako u procesu gradnje, tako i kada zaživi ovaj veliki kompleks koji će se sastojati od kancelarijskog prostora, restorana, banaka i objekata za odmor i rekreaciju. Svakako, ne sme se zanemariti ni ekološki aspekt, s obzirom da se zelenom gradnjom unapređuje i štiti ekosistem i biodiverzitet, poboljšava se kvalitet vazduha i vode, smanjuje se količina čvrstog otpada i očuvavaju se prirodni resursi. Na lokaciji IT parka, zahvaljujući primeni standarda zelene gradnje, biće smanjeno opterećenje na lokalnu infrastrukturu, operativni troškovi biće niži, poboljšaće se vrednost imovine i profita, a zaposleni u IT parku će biti produktivniji i zadovoljniji.

MACE je jedna od najuspešnijih svetskih konsalting i menadžment kompanija za upravljanje projektima, osnovana 1989. godine u Londonu, koja posluje u više od 60 zemalja sa 3.500 zaposlenih. U Beogradu je prisutna od 2004. godine, pod imenom MACE d.o.o. Beograd i od tada aktivno učestvuje u razvoju srpske privrede, kako otvaranjem novih radnih mesta i “buđenjem” potencijala koje Srbija ima, tako i stalnim unapređenjem životnog standarda kroz održivu izgradnju, koja podrazumeva upotrebu građevinskih materijala koji nisu štetni po okolinu, energetsku efikasnost zgrada, upravljanje otpadom i sl.

Leave a Reply