IT

Kompanija Oracle kupuje BEA Systems za 8,5 milijardi dolara

Kompanija Oracle najavila je da planira skoro preuzimanje kompanije BEA Systems koja se bavi razvijem softvera za enterprise sektor za oko 8,5 milijardi dolara. U Oracleu smatraju da bi ovo preuzimanje trebalo da se okonča sredinom godine, kada bi Oracle trebao da ispalti oko 19,38 dolara po deonici, što je nešto više od prvobitno ponuđenih 17 dolara koje je BEA Systems tada odbila. Ipak iako su iz BEA-e tražili 21 dolara po deonici, izgleda da niko nije ponudio više, pa su odlučili da prihvate ovu ponudu.

Najveći pojedinačni deoničar BEA Systems-a Carl Icahn izrazio je iznenađenje odbijanjem Oraclea i zapretio je podizamen protivponude. BEA Sydtems je na kraju ipak pokušala, i uspela ogorčenom Icahnu da dokazaže da vredi više od 17 dolara po deonici, pa se može  prema izjavi izvršnog direktora Alfreda Chuanga pretpostaviti da je dogovor između dve kompanije rezultat promišljenog i dubinskog procesa.

U nedavnom izveštaju kuće udeo kompanije Oracle na zapadnoevropskom tržištu aplikacija vrednom 2,2 milijarde evra 2006. godine iznosio je 15 %.

Leave a Reply