Događaji · IT

Kompanija Siemens pokrovitelj prvom sajmu investicionih potencijala lokalnih samouprava »Predstavljamo Srbiju«

Kompanija Siemens d.o.o. Beograd učestvovala je kao pokrovitelj na prvom sajmu investicionih potencijala lokalnih samouprava “Predstavimo Srbiju” koji se održao 27. novembra 2008. godine u hali 14 Beogradskog Sajma u organizacji Economist Media Group-e. Sajmu prisustvovali, pored mnogobrojnih inostranih i domaćih investitora i ministri Vlade Republike Srbije, kao i gradonačelnici preko 40 lokalnih samouprava Republike Srbije.

Cilj ove manifestacije bio je da poveže predstavnike lokalnih samouprava širom Srbije i predstavnike inostranih i domaćih kompanija zainteresovanih da investiraju u različite projekte opština. U okviru Sajma održala su se dva okrugla stola na temu investiranja u opštine Srbije na kojem su govorili predstavnici Vlade Srbije, uglednih međunarodnih institucija, lokalnih samouprava i investitora.

Na prvom okruglom stolu, čija je tema bila “Mere koje država preduzima u promociji investicija u opštine Srbije – postojeći i budući planovi, projekti i strategija države”, istaknut je značaj stranih i domaćih investicija u strateške projekte lokalnih samouprava u oblasti infrastrukture, građevinarstva, industrije, energetike i zaštite životne sredine u okviru programa posvećenog regionalnom razvoju Republike Srbije i ponovo pozvali strane investitore da, bez obzira na trenutne poteškoće izazvane globalnom finansijskom krizom, i dalje ulažu u razvoj srpske privrede u cilju što bržeg približavanja naše države Evropskoj Uniji, kao i daljem rastu životnog standarda naših građana na teritoriji cele Srbije.

Na drugom okruglom stolu, čija je tema bila “Mogućnosti i perspektive ulaganja u opštine Srbije – sada je vreme!”, govorili su gradonačelnici većih lokalnih samouprava u Republici Srbiji, kao i predstavnici investitora/privrednika, među kojima i Jovica Jakovac, generalni direktor, Colliers International – Srbija i Tihomir Rajlić, generalni direktor kompanije Siemens d.o.o. Beograd. Tom prilikom gradonačelnici su predstavili potencijale i strateške projekte od vitalne važnosti za dalji razvoj relevantnih lokalnih samouprava, a predstavnici Colliers-a i Siemens-a su predstavili mogućnosti i oblasti potencijalne saradnje između ovih kompanija i lokalnih samouprava u cilju njihovog daljeg razvoja.

Kompanija Siemens d.o.o. Beograd je sa 130 zaposlenih u poslovnoj 2007/08 ostvarila 51, 8 mili evra narudžbina, 41, 9 mil evra prihoda i 2, 7 mil evra profita grupacija.

Sektor Industrije, najveći sektor u kompaniji Siemens, realizovao je i najviše projekata među kojima su najznačajniji sigurnosni i parking sistemi za multifunkcionalne tržne centre „Delta City“ i „Ušće“, kao i oprema i izvođenje radova na rekonstrukciji i modernizaciji signalno–sigurnosnih postrojenja u Železnicama Srbije.

Najznačajniji projekti u Sektoru Medicinske Zaštite su svakako instalacija i puštanje u rad po principu „ključ u ruke“ dva PET/CT sistema za potrebe Kliničkog Centra u Beogradu i Instituta za Onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, inače prvi ove vrste na Balkanu.

Sektor Energetike je u ovoj poslovnoj godini realizovao veliki broj projekata u oblasti sistema za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije, od kojih je najznačajniji rekonstrukcija trafostanice u gradskom jezgru Niša, gde je Siemens dodatno angažovao svoje kapacitete sa ciljem da se u što kraćem roku, uz minimum vremena isključenja napajanja potrošača, ovaj projekat realizuje. Ovo je prvi projekat ovog tipa u Srbiji, jer je rađen u funkcionalnoj trafostanici, gde su pojedini delovi postrojenja pod radnim naponom. Još jedan unikatan projekat je i remont bloka 3 u TE Kolubara A, snage 65MW.

U prilog činjenici da Srbija predstavlja veliko polje interesovanja stranih i domaćih investitora govori i Greenfield investicija Loher Subotica. Sa svega 12 zaposlenih u 2004. godini Siemens je preuzeo kompaniju koja danas na 12 000 m2 i 650 zaposlenih proizvodi 3800 generatora za proizvodnju električne energije na vetrocentralama – izvozni posao obima od oko 85 miliona evra, a plan je da do 2010. godine ova fabrika svoje proizvodne kapacitete, broj zaposlenih i obim izvoznog posla udvostruči.

Leave a Reply