IT

Kompanije moraju uvesti standarde bezbednosti

Crnogorske kompanije treba da uvedu standarde bezbednosti informacija kako bi zaštitile svoje poslovanje i klijente od neželjenih upada hakera, i bolje se predstavili na međunarodnom tržištu, saopštio je predstavnik britanske kompanije BSI, Bill Maxwell.

»Cena uvođenja tog standarda zavisi od veličine instalacije, odnosno od veličine komoanije i može koštati od nekoliko desetina hiljada do milion USD«, rekeo je Maxwell, piše Pobjeda.

On je dodao da nijedan sistem nije imun na hakere, kao i da su kompanije bez zaštite već mrtve ili je u velikoj opasnosti. Direktor novosadskog WMB consaltinga, Zdravko Glušica smatra da mnogo veća opasnost po kompaniju vreba iznutra, nego spolja.

»Otpušteni radnici i nezadovoljni menadžeri, ukoliko su informaciono stručni, mogu da unište preduzeće. Zato je veoma važno da se sa vrha postavi sistem i onemogući, ili svede na minimum, mogućnost provale informacija«, kazao je Glušica.

Oni podsećaju da je hakerisanje u posljednjih osam godina u usponu, kao i da se hakeri, na čijoj su meti velike kompanije i vlade, služe sve boljim sredstvima.

Maxwell smatra da bi svaka država trebalo da ima zakon o zaštiti podataka, jer ukoliko on ne postoji kompanije moraju da razviju sopstveni sistem zaštite podataka. On je dodao da postoje kompanije koje iznajmljuju hakere kako bi došle do informacija o konkurenciji, što nije etično.

Leave a Reply