IT

Kompanije nedovoljno ulažu u IT bezbednost

60% IT stručnjaka smatra da nema dovoljno ni vremena ni novca za razvoj politike IT bezbednosti. Kao rezultat toga, samo polovina kompanija smatra da poseduje dobro organizovane, sistematične mere za borbu protiv napada. Ovi rezultati dolaze od nedavnog istraživanja Globalnih korporativnih rizika 2013 koje su sproveli B2B International i kompanija Kaspersky Lab u toku 2013. među kompanijama širom sveta.

logitech-z600

Situacija je naročito teška u obrazovnoj industriji, gde je samo 28% organizacija sigurno da vrši dovoljna ulaganja u IT politiku bezbednosti. Ono što je još gore je da samo 34% anketiranih vladinih organizacija i organizacija za bezbednost tvrdi da imaju dovoljno vremena i sredstava za razvoj IT politike bezbednosti. Preostale dve trećine su u stalnoj opasnosti od gubitka poverljivih vladinih podataka.

Međutim, čak i samo jedna mera, kao što je uvođenje IT politike bezbednosti za mobilne uređaje, mogla bi značajno da smanji rizik koji imaju smart telefoni i tableti u korporativnom IT okruženju. Istraživanje je pokazalo da se skoro polovina ne bavi politikom bezbednosti. Čak i u slučajevima gde je ona uvedena za mobilne uređaje, resursi su i dalje neodgovarajući: skoro polovina je reklo da su povećanja budžeta bila nedovoljna, dok se 16% požalilo da nije bilo dodatnih sredstava na raspolaganju.

Prema istraživanju 91% kompanija je imalo bar jedan IT problem sa bezbednošću, a 85% je prijavilo neki spoljni napad u poslednjih 12 meseci. Takvi problemi bi mogli da uzrokuju ozbiljna finansijska oštećenja ali i gubitak ugleda. Ovi gubici bi takođe mogli značajno da prekorače troškove postavljanja IT opreme što bi pomoglo da se izbegnu gubici bitnih podataka, zastoji i drugi neplanirani troškovi. Zbog toga je veoma važno ulagati u bezbednost korporativne IT infrastrukture.

Ozbiljan problem velike kompanije košta u proseku 649000$; za mala i srednja preduzeća račun je otprilike oko 50000$. Uspešan ciljani napad može da košta kompaniju i do 2.4 miliona dolara, što podrazumeva direktne finansijske gubitke i dodatne troškove.

Ipak, veliki broj organizacija nije svestan ove opasnosti. Prema istraživanju, četvrtina kompanija još uvek doživljava probleme sa bezbednošću kao nešto što se „dešava nekom drugom“-iako od prošle godine, sve manji broj organizacija ima ovakav stav. Još jedan problem je taj što 28% kompanija smatra da su troškovi zaštite od sajber kriminala veći od potencijalnih gubitaka.

Leave a Reply