IT

Kompanije zanemaruju sigurnosni aspekt

Prema istraživanju koje je sproveo poznati proizvođač sigurnosnih rešenja McAffe, čak 41% ispitanih kompanija priznaje da zanemaruje sigurnosni aspekt. U izveštaju pod nazivom “Risk and Compliance Outlook: 2011“, navodi se da je istraživanje sprovedeno među 353 IT profesionalca iz kompanija ss više od 500 zaposlenih.

Približno polovina kompanija ove godine namerava da potroši prosečno 21% više sredstava na rešenja namenjena upravljanju i usklađivanju rizika. Iz McAffea ističu da oko 56% kompanija proračunava rizik na osnovu sigurnosnih pretnji i ranjivosti, odnosno gledaju što bi moglo poći po zlu, umesto da gledaju koja bi im postojeća rešenja mogla pomoći.

Takođe je uočeno da mnoge kompanije bespotrebno troše vreme i resurse kako bi zaštitile svoj celokupni sistem, umesto da ga analiziraju i otkriju samo one ranjive delove. Takođe, 75% kompanija ne veruje kako može proći regulatornu kontrolu svojih informacionih sistema. Kompanije se moraju držati više od 10 takvih regulativa zbog čega troše mnogo novca na provere poštovanja regulativa. McAffe ističe da rešenje leži u automatizaciji IT upravljanja, a više o datelajim aizveštaja potražite na sajtu InfoSecurity.

One thought on “Kompanije zanemaruju sigurnosni aspekt

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Slazem se da bezbedonosno resenje lezi u automatizaciji sistema IT upravljanja kao tehnickog sistema.

    Pa mogucnost bezbedonosne i svake druge primene automatske, “neutralne” regulacije (upravljanja) istrazuje se odavno i u drustvenim sistemima, u kojima “zadata velicina” lici na “zakonska pravila”, “regulator” – na “drzavnu upravu”, “objekat regulacije” – na “drustvo” ili clana(ove) drustva.

Leave a Reply