E-servisi · IT

Kompjuteri za nevladine organizacije Roma

1.februarpajticmU Izvršnom veću Vojvodine, predstavnici Kancelarije za inkluziju Roma dodelili su prekjuče računare romskim nevladinim organizacijama. Svečanosti je prisustvovao mr Bojan Pajtić, predsednik IVV, Srđan Šajn, predsednik Upravnog odbora  Kancelarije, Duško Jovanović, direktor Kancelarije, te pomoćnici sekretara za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova – Miroslav Vasin, odnosno za zadrastvo i socijalnu politiku – Muharem Halilović.

Duško Jovanović je podsetio da se u junu očekuje da Republika Srbija preuzime predsedavanje Međunarodnom dekadom Roma, što će dati prostora za nove programe u Srbiji i u Vojvodini, za šta će trebati kompjuteri.

1.februarpajticv

– Želimo da tehnički osnažimo romske nevladine organizacije u Vojvodini – kazao je Jovanović. – Kancelarija je obezbedila 23 računara, za isto toliko romskih nevladinih organizacija i opština. Strategija o smanjenju siromaštva, Strategija o intergaciji Roma, akcioni planovi i programi, ne mogu biti inplementirani na lokalnom nivou bez aktivnog učešća nevladinog sektora. Računarska oprema omogućiće brži protok informacija i komunikaciju romskih nevladinih organizacija, naše Kancelarije i međunarodnih organizacija.

Predsednik IVV mr Bojan Pajtić podsetio je koliko se truda i napora čini da se poboljša položaj romske zajednice u Vojvodini. On je pomenuo programe za oko 400 srednjoškolaca Roma u Vojvodini, čije školovanje Pokrajina pomaže kroz sistem mentora. U Vojvodini više od 100 Roma studira na Novosadskom univerzitetu, a mnogi od njih dobijaju smeštaj i boravak u studentskim domovima. Predsednik IVV je podsetio i na osnivanje 30-tak romskih preduzeća u Vojvodini, istakavši potrebu da se kroz partnerski odnos stalno podiže položaj romske zajednice u ekonomskom smislu. Romsku zajednicu treba osnažiti – da biti Rom više ne bude socijalna kategorija, nego da taj naziv podrazumeva samo etničku kategorija, objasnio je mr Pajtić.

Srđan Šajn je govorio o ulozi institucija koje je ustanovila Vojvodina u unapređivanju položaja Roma, istakavši učinak Saveta za integraciju Roma, Kancelarije za inkluziju Roma. Kao važan postupak, on je ocenio evidentiranje 10.000 romskih porodica u Srbiji, odnosno 3.000 u Vojvodini, da bi se formirala baza podataka.

– Sledećeg meseca, biće završeno istraživanje u Vojvodini na uzorku od 500 romskih porodica, koje je u celini finansirano sredstvima IVV. Očekuju su relevantni podaci za verodostojnu sliku o unapređenju položaja Roma. U drugoj polovini tekuće godine, održaće se donatorska konferenciju, gde će biti prikazano kolika su sredstva već investirana u Vojvodini. Biće to i prilika da se privuku novi investitori i kapital – kazao je Srđan Šajn.

Leave a Reply