IT

Kompromitovana zaštita pametnim karticama američke vlade

Kako bi poboljšala sigurnost svojih resursa američka vlada je za pristup tajnim resiursima uz lozinku uvela korišćenje pametnih kartica u svrhu zaštite informacija na vladnim računarima i računarskim mrežama. U poslednjih 18 meseci konsultantska kompanija za računarsku bezbednost  Mandiant, otkrila je nekoliko slučajeva zaobilaženja zaštite i pristupa zaštićenim računarima. Ovu tehniku napada nazvali su smart card proxy.

Prvi korak koji su hakeri preduzimali bio je slanje e-maila  sa malverom koji omogućuje hakerima da pristupe mreži. Nakon otkrivanja računars koja imaju čitače kartica kriminalci bi instalirali malver koji prati aktivnosti tastature kako bi došli do lozinki koje se koriste u kombinaciji sa pametnim karticama. Kada bi korisnici stavili karticu u čitač, hakeri bi pokušali da  pristupe računaru ili mreži nakon čega bi prosledili zahtev za token prema zaraženom računaru.

Na taj način bi došli do tokena potrebnog za pristup zaštićenim resursima. Kompanija  Mandiant izvršila je proveru u više od 120 komercijalnih i državnih organizacija. Otkriveno je da kriminalci koriste ovu metodu poslednjih nekoliko godina i da korišćenje pametnih kartica često nije dovoljna zaštita od hakera. Više o ovom incidentu u izveštaju magazina TechWorld.

Leave a Reply