IT

Kompromitovani Adobe serveri

Egipatski haker koji se predstavlja kao “ViruS_HimA” navodno je “uhakovao” kompanijuAdobe. U e-mailu u kome se još predstavlja i kao Adam tvrdi da je dobio potpuni pristup na jednom od Adobeovih servera i preuzeo sadržaj cele baze koji uključuje podatke o 150 000 korisnika.

Kako bi potvrdio svoje tvrdnje u poruci je poslao i 644 zapisa iz baze koji sadrže adrese elektronske pošte i kriptografske sažetke lozinki korisnika. Domene adresa upućuju da su neki od korisnika zaposleni Googlea, NASA-e te pripadnici američke vojske.

Adobe istražuje navodnu kompromitaciju i nije još na blogu objavio službenu izjavu. Još nije utvrđeno da li su podaci zaista iz Adobeove baze ili su preuzeti iz nekog drugog izvora. Stručnjaci upućuju na tri sigurnosna propusta u slučaju da se zaista radi o kompromitiranim podacima.

Otkriveno je da se sažetak kreirao koristeći samo jednu MD5 iteraciju i to bez korišćenja nasumičnog dodatka sa lozinkom. Uz to većina lozinki je nedovoljno sigurna što dovodi do toga da većina lozinki može biti vrlo brzo otkrivena. Više u sizveštaju magazina Naked Security.

Leave a Reply