IT

Konkurs za inovacije kompanije Cisco i ruskog fonda Skolkovo

U finaliste konkursa Premija inovacija Skolkovo koji treba da doprinese razvoju inovacija u Rusiji ušlo je 6 projekata. Svaki od njih je zanimljiv i svojom idejom i mogućnostima njene komercijalizacije. Upravo takvi su bili uslovi konkursa – njegovi učesnici trebalo je ne samo da razrade projekat, već i da objasne kako se na njemu može zaraditi.

Inovacioni centar Skolkovo koji se gradi u okolini Moskve treba da psotane svojevrsni probni poligon za novu rusku ekonomsku politiku. U skladu sa planom predsednika Dmitrija Medvedeva, na njegovoj teritoriji treba da se pojave svi neophodni uslovi za istraživanje i razrade u oblasti nuklearnih, kosmičkih, biomedicinskih, kompjuterskih i energetski efikasnih tehnologija.

Konkurs Premija inovacija Skolkovo organizovan je u skladu sa dogovorima postignutim u junu 2010. godine u toku posete predsednika RF Dmitrija Medvedeva sedištu kompanije Cisko u San-Hoseu u Kaliforniji.

Konkurs je bio raspisan u drugoj polovini novembra i prevazišao je sva očekivanja: u ovom zajedničkom projektu kompanije Cisko i Fonda Skolkovo učestvovalo je preko 10 hiljada ruskih građana, koji su predali 2318 ideja, što je dva puta premašilo ukupan broj učesnika i ideja na svetskim konkursima inovacija Cisko frst prajz održanih 2008. i 2010. godine, rekao je u intervjuu za Glas Rusije rukovodioc klasetera informacionih i kompjuterskih tehnologija inovacionog grada Skolkovo Aleksandar Turkot.

Za polufinale odabrane su 23 prijave. Od 23 projekat ili prijave izabrano je 6 koje su ušle u finale. Svaka od 6 prijava je zanimljiva na svoj način: i po svom timu, i po ideji, i po mogućnosti da se zaradi novac na tom projektu, pošto je komercijalizacija ideje bio jedan od zadataka.

U dinale konkursa ušao je sistem programske podrške za upravljanje kompjuterom pomoću oka, uređaj za beskontaktnu dijagnostiku ljudskog organizma, uređaj koji može momentalno i beskontaktno da analizira parametre okolne sredine i drugi, ništa manje zanimljivi pronalasci.
Nagrađene očekuju tri glavne premije iz fonda Cisko: prva nagrada 3 miliona rubalja, druga 1,5 milion rubalja i treća 750 hiljada rubalja. Ovaj novac dobitnici mogu da iskoriste kao investicije za praktično ovaploćenje svojih ideja.
Svoj projekat oni mogu da realizuju u jednom od temaskih klastera ili laboratorija inovacionog centra Skolkovo, što po mišljenju organizatora konkursa za pronalazača predstavlja vredniju nagradu od novčane. (GR)

Leave a Reply