IT

Korak napred ka digitalizaciji i zaštiti kulturnog nasleđa

Državna sekretarka Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić, pozvala je danas sve relevantne aktere iz kulture da uvrste digitalne tehnologije u prezentaciju naše kulturne baštine.

Matić je u svom obraćanju prisutnima na javnom predavanju ”Svrha i proces digitalizacije bibliotečke građe”, rekla da je program „Digitalne biblioteke“ prilika za edukaciju i povezivanje radnika u kulturi u Srbiji. Ona ocenjuje da će projekat omogućiti razmenu iskustava i primera dobre prakse i sa kolegama iz regiona, a sve u cilju unapređenja rada na digitalizaciji naše kulturne baštine.

mtt

”Ovo je način kojim se obezbeđuje sinergija oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i kulture, kao oblasti delatnosti našeg ministarstva i fondacije Narodne biblioteke”, kazala je državna sekretarka.

Po njenim rečima, cilj Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija je da kroz pokroviteljstvo projekta zajedno učinimo korak napred ka unapređenju digitalizacije i zaštite nasleđa u Srbiji.

Predavanje ”Svrha i proces digitalizacije bibliotečke građe” ima za cilj predstavljanje procesa digitalizacije kulturne baštine i približavanje njegove svrhe, kako zaposlenima u kulturi, tako i široj javnosti zainteresovanoj za ovu oblast.

Projekat ”Digitalne biblioteke – edukacija” trajaće osam meseci i planiran je veliki broj aktivnosti u cilju edukacije i promocije procesa digitalizacije. Narodna biblioteka Srbije formirala je tim stručnjaka koji radi na ovim poslovima i pokrenula je inicijativu za definisanje standarda u ovoj oblasti. Na definisanju standarda će učestvovati predstavnici relevantnih institucija u kulturi.

Leave a Reply