IT

Korišćenje računara u cilju kvalitetnijeg obavljanja nastave

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas da je planirano da kroz realizaciju projekta “Digitalna škola” za koji je iz budžeta izdvojeno približno 6,5 miliona evra svaka osnovna škola u Srbiji dobije računarski kabinet.

Matić je na konferenciji za novinare u Vladi AP Vojvodine navela da je osnovni cilj tog projekta kvalitetnije učenje na zabavan način svih predmeta u osnovnim školama širom Srbije korišćenjem informacionih i komunikacionih tehnologija.

Ona je podsetila na to da je konkurs, na koji se u proteklih mesec dana već prijavilo približno 700 škola, otvoren do 15. septembra.

Predviđeno je, kako je objasnila, da male škole ili isturena odeljenja koja imaju do 20 đaka dobiju po jedan lap-top i projektor, dok će ostalima biti obezbeđeno do 30 personalnih računara sa pratećom opremom, uz pružanje i tehničke pomoći u opremanju prostorija za te kabinete.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš najavio je da će pokrajina podstaći sve škole na to da se aktivno uključe u ovaj projekat, i napomenuo da neke od njih imaju računar za svakog učenika, dok u drugima na 160 učenika dolazi samo jedan kompjuter.

Osam učenika po računaru je optimalan broj kako bi se kvalitetno obavljala savremena nastava, objasnio je on i precizirao da je prema tom standardu za ukupno 360 osnovnih škola u pokrajini neophodno približno 16.000 računara.

Leave a Reply