IT

Korisnici računara nisu svesni postojećih IT pretnji

Teško je zamisliti život bez digitalnih uređaja. Korisnici danas čuvaju u digitalnom formatu neke od svojih najvrednijih podataka i nadaju se da su oni zaštićeni od radoznalih očiju. U cilju razvijanja bezbednosnog rešenja koje će na najbolji način zadovoljiti potrebe korisnika, kompanija Kaspersky Lab, u saradnji sa agencijom za istraživanje tržišta O + K*, uradila je istraživanje i fokusirala se na ključne probleme sa kojima se suočava IT bezbednost.

Studija pokazuje da među svim uređajima koji se koriste za povezivanje i surfovanje internetom, najčešće bivaju korišćeni desktop (76 odsto) i laptop računari (77 odsto). Kada govorimo o tome kako korisnici shvataju bezbednost, približno polovina anketiranih korisnika koji koriste Windows desktop i laptop računare veruje da nije bezbedno da koriste svoje uređaje bez dodatnog bezbednosnog softvera; a samo 8 odsto (desktop) i 9 odsto (laptop) korisnika, smatra da su potpuno bezbedni.

Najčešći problem sa kojim se korisnici susreću i dalje je neželjena pošta, jer je 69 odsto ispitanika bilo zaraženo na ovaj način, bez obzira na to koji uređaj koriste. To obuhvata i relativno bezopasne i-mejlove ili instant poruke koje sadrže sumnjive linkove koji mogu zaraziti uređaj, ako na njih kliknemo. Zlonamerni programi su još jedan veliki problem koji pogađa 56 odsto korisnika.

Virus Trojan je zarazio 29 odsto ispitanika. Takođe, 35 odsto ispitanika je naišlo na prozore koji iskaču (pop-up) na kojima je pisalo upozorenje o navodnim infekcijama na njihovim uređajima i predlog za instaliranje lažnog antivirus programa. Druga značajna pretnja, curenje ličnih podataka, zadesila je 44 odsto ispitanika.

Uprkos svim medijskim objavama, gotovo dve trećine ispitanika nikada nije čulo za ozloglašene zloćudne programe kao što su Stuxnet, Duqu i Zeus. Nažalost, to biva dovedeno u vezu sa drugim aktuelnim pretnjama: samo 9 odsto ispitanika prati vesti o mreži zaraženih kompjutera (BotNet), dok samo 11 odsto prati priče o pretnjama bez najave (0- day threats). 31 odsto anketiranih je čulo za prvu, a 26 odsto za drugu pretnju, ali ne znaju mnogo o njima.

Svedoci smo svakodnevnog rasta broja bezbednosnih pretnji i ogromne količine spam virusa. Većina ljudi nije ni svesna tih pretnji, a užurbani način života im ne dozvoljava da posvete više pažnje bezbednosnim pitanjima. Kako bi se efikasno suočili i rukovali rastućim brojem bezbednosnih pretnji, korisnici bi trebalo da se oslanjaju na pogodnosti koje nude bezbednosni proizvodi na internetu, na primer, program Kaspersky Internet Security, koji nudi bezbednosnu tehnologiju dizajniranu da zaštiti osetljive podatke od najopasnijih pretnji.

Leave a Reply