IT

Korporacija Ericsson objavila rezultate poslovanja za treći kvartal

Neto prodaja u trećem kvartalu iznosi 4,53 milijarde evra dok je u istom razdoblju prethodne godine iznosila 4,8 milijardi evra, što je pad od 4% za uporedne stavke, te pad od 12% usklađeno za kursne razlike

Carl-Henric Svanberg, Ericssonov predsednik i generalni direktor, komentariše rezultate: “Prodaja mrežne opreme je u padu što je rezultat slabije potražnje u trenutnim težim prilikama na tržištu. Bez obzira na manje količine, marže u mrežnom području ostaju stabilne. Snažni rast u području profesionalnih usluga se nastavlja. Naše aktivnosti u području smanjenja troškova odvijaju se bolje od plana uz daljnje mogućnosti za poboljšanje efikasnosti i uštede.

Kao što sam rekao i u prethodnim izvještajima, ekonomska klima utiče na svetsko tržište mobilne infrastrukture, a kreditna okolina je i dalje nepovoljna na više tržišta u razvoju. Ipak, druga tržišta koja uključuju i vodeće svetske ekonomije poput Kine, Indije, SAD-a i Japana pokazuju dobar napredak.

U toku je pomak tehnologije sa glasovne telefonije na mobilni širokopojasni pristup. Broj korisnika mobilnog širokopojasnog pristupa, kao i promet ostvaren u ovim mrežama rastu vrlo brzo i u krajnjem slučaju će povezivati milijarde ljudi na internet. Ovaj pomak dolazi uz već predviđeni pad GSM prodaje, ubrzan trenutnom recesijom, koji još nije nadoknađen rastom u području mobilnog širokopojasnog pristupa.

Naše usluge se dobro razvijaju. Premda su upravljane usluge često u središtu pažnje, sistemska integracija i savetodavne usluge imaju sve veći značaj. Marže u području usluga su stabilne bez obzira na negativne uticaje inicijalnih troškova u trećem kvartalu za servisne ugovore Sprinta i Zaina, kao i redukovane ciljeve i transformacijske troškove u obnovljenom ugovoru u području upravljanih usluga u Italiji.

Krajem septembra, sa zadovoljstvom smo prihvatili bivše Sprintove zaposlene u korporaciju Ericsson, a uskoro ćemo, isto tako, uključiti i bivše Nortelove zaposlene. Ova činjenica, uz kapitalne ugovore sa kompanijama Verizon, AT&T i Metro PCS u mobilnom i fiksnom širokopojasnom pristupu, Ericsson čini vodećim osiguravačem telekomunikacionih tehnologija i usluga u Severnoj Americi.

Bez obzira što trenutno ekonomsko okruženje utiče na sve delove društva, dugoročni temelji naše industrije ostaju solidni. Mobilna telefonija dostiže penetraciju iznad svih očekivanja. Očekujemo da mobilni širokopojasni pristup pokaže sličan rast u predstojećem razdoblju, upravo stoga što će velika većina svetske populacije moći pristupiti internetu samo preko mobilne tehnologije. Vrlo smo dobro pozicionirani za vodstvo u našem području”, zaključio je Carl-Henric Svanberg.

Leave a Reply