IT

Kradljivci sa bankomata do PIN-a dolaze preko toplotnog otiska

Da li u strahu pokrivate rukom tastere kada na bankomatu unosite svoj PIN, kako vas savetuje upozorenje na ekranu? Uprkos tome što je to svakako pametna navika, izgleda da su kriminalci izmislili nov način da ukradu vaše podatke, kojem nikakvo zaklanjanje rukom na žalost ne može ništa.

Tehnološki napreduju i kriminalci, pa su kreirali uređaj koji detektuje vrlo suptilne razlike u temperaturi na tasterima bankomata, koji lako može da zabeleži ne samo tastre koje ste stiskali, već naravno i njihov tačan redosled.

Naučnici u laboratoriji su dokazali kako je tačan redosled PIN broja moguće na ovaj način zabeležiti gotovo u 90% slučajeva, a toplota koju su vaši prsti preneli na tastere ostala je vidljiva na IC kameri više od jednog minuta, što je sasvim dovoljno vremena da prevaranti zapamte vaš broj.

Naučnici sa univerziteta u San Diegu testiranje su sproveli na vernoj replici prosečnog bankomata te su na svojim stranicama objavili snimke infracrvene kamere na kojima se jasno vidi da su tasteri koje su ispitanici pritiskali različite boje od onih koje nisu dodirivane.

Ipak, upozoravaju istraživači, ova metoda radi isključivo na bankomatima koji imaju plastične tastature (koje su puno češće u SAD-u nego kod nas u Evropi), budući da infracrvena kamera nije u stanju na ovaj način snimi infracrveni otisak metalne površine.

Leave a Reply