IT

Kriza utiče i na tehnološki sektor

Industrija visoke tehnologije mogla bi uskoro doživeti sudbinu banakrskog i sektora autoindustrije, koje je do sada najviše pogađala globalna finansijska kriza, tvrde analitičari Centra za istraživanje iz Palo Alta.

Na udaru bi se mogle naći kompanije iz tehnološkog sektora Sjedinjenih Američkih Država (SAD), gde su se već pojavili prvi znaci recesije. Prema prognozama Goldman Sachsa globalna potražnja za računarima i softverom u narednoj godini će na američkom, japanskom i tržištu zapadne Evrope biti 8% niža.

Predstavnici Centra za istraživanja iz Palo Alta, upozoravaju da je recesija sustigla i tehnološke kompanije. Oni tvrde da podaci američke Vlade o nezaposlenosti pokazuju da na poslovanje tih kompanija utiče na usporavanje američke, ali i svetske ekonomije. Iz Centra je saopšteno da su brojne kalifornijske kompanije, smeštene između San Francisca i San Josea, od maja najavile 38 hiljada otpuštanja. Među kompanijama koje će troškove smanjivati otpuštanjem radne snage su i Hewlett-Packard, Yahoo, Adobe Systems, Sun Microsystems i Palm.

Situaciju u tehnološkom sektoru mogao bi popraviti plan američke Vlade, koja je nedavno najavila da će uvesti posebne programe pomoću kojih će podsticati kupovinu hardvera i softvera.

Leave a Reply