IT

Kvartalni prihod IBM-a pao više od očekivanja

Američki informatički div IBM saopštio je da mu je dobit u prvom tromesečju pala za samo jedan posto budući da je opsežno rezanje troškova minimalizovalo uticaj oštrog pada prihoda.

Tehnološki konglomerat sa sedištem u New Yorku kazao je da je zaradio 2,3 milijarde dolara u prvom tromesečju ove godine, u poređenju sa 2,32 milijarde dolara u odgovarajućem razdoblju godine ranije. Globalni prihodi pali su više od očekivanja, 11 posto na 21,7 milijardi dolara, pri čemu su mu prihodi u Severnoj Americi smanjeni za samo sedam posto, dok su na tržištima u razvoju bili manji 12 a u Evropi, na Bliskom Istoku i Africi za  većih 18 posto.

“IBM je nastavio dobro da posluje u vrlo teškom ekonomskom okruženju” kazao je izvršni direktor Samuel Palmisano. “To je ostvareno zahvaljujući našem dugoročnom strateškom fokusu, odnosno prelazu na softver i pružanje usluga, napuštanju poslovanja vezanih za robe i kreiranju rešenja koja pomažu klijentima da smanje troškove i sačuvaju kapital”. IBM je najavio rezanje oko 9.000 radnih mesta u ovoj godini.

Leave a Reply