IT

Lako zaobilaženje zaštite kod Apple računara

Sigurnosni ekspert uspeo je da na takmičenju “uhakuje” najnoviji Appleov Mac Air laptop opremljen svim sigurnosnim zakrpama za manje od dva minuta, osvojivši za to nagradu od 10.000$

Na takmičenju, hakeri su se mogli okušati na Appleovom MacBooku (Mac OS X Leopard), Sonyjevom Vaiou VGN-TZ37CN (Linux Ubuntu 7.10) i Fujitsu-ovom U810 (Windows Vista Ultimate SP1). Pobednik kaže da je za hakovanje odabrao baš Apple računar – iz vrlo jednostavnog razloga:

Od sva tri, njega je najlakše uhakovati, želeli smo da to bude što brže, pa smo izabrali Mac OS X Leopard operativni sistem,” objasnio je Charlie Miller, sigurnosni analitičar u Independent Security Evaluators (ISE), nekadašnji službenik američke National Security Agency (NSA). Organizatori takmičenja u kanadskom Vancouveru za to su mu predali nagradu od 10.000 dolara i – MacBook laptop.

“Od sva tri, njega je najlakše uhakovati, želeli smo da to bude što brže, pa smo izabrali Mac OS X Leopard operativni sistem”

MacBook Air za ovu priliku je bio “naoružan” svim poslednjim zakrpama, kao i takmaci. Naravno, priznaje Miller, za otkrivanje rupe u odbrambenom sistemu počeli su se pripremati nedelju dana ranije: trebalo im je par dana i ostatak nedelje za izradu taktike napada i test.

Pre takmičenja Miller je potpisao sporazum o tajnosti, pa tako ne znamo tačno što je napravio, ali znamo da je iskoristio bug u trenutnoj verziji Appleovog web browsera – Safari 3.1.

Pravila prvog dana dopuštala su samo remote mrežni napad, iskorištavajući istu ranjivu tačku, ali nitko nije osvojio nagradu (laptop i 20.000 dolara), jer sva tri laptopa su odolela ovim nasrtajima. Zadatak je bio da pročitaju sadržaj fajla koji se nalazio na sva tri računara.

Ali, drugog dana, hakeri su mogli da iskoristite rupu u bilo kojoj korisničkoj aplikaciji. Sony i Fujitsu su odoleli, Apple je pao kao trula jabuka.

Za to je Milleru trebala pomoć ‘korisnika’ (u skladu sa pravilima). Naveo ga je da ode na malicioznu web stranicu koju je sam kreirao specijalno za tu priliku. “Promenio sam mišljenje. Nekad sam mislio da je za napad najlakše iskoristiti rupe na serverskoj strani, sad mislim da je lakše na korisničkoj strani. Pomislite samo na pretraživač interneta. Postoji milion stvari koje on treba da napravi, bavi se slikama, videom, audiom,… a upravo tu danas leže opasnosti,” kaže Miller.

On je već poznat po kritikama Apple-a zbog sporog izdavanja zakrpa, ali ističe da su jednako tako mogli naći rupe i u Windowsima – samo da su to morali.

One thought on “Lako zaobilaženje zaštite kod Apple računara

  1. Predrag Stefanovic

    A ni reci da Ubuntu jedino nisu uspeli da provale na istom taknicenju. Kako to?

Leave a Reply