IT · Zanimljivosti

Lečenje matičnim ćelijama budućnost medicine

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Tomica Milosavljević izjavio je danas da bi trudnicama trebalo objasniti mogućnosti i značaj uzimanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce jer se te ćelije, u slučaju potrebe u narednih 18 godina, mogu koristiti za lečenje deteta.

Milosavljević je na otvaranju naučnog skupa “Regenerativna medicina u 21. veku, mogućnosti i stremljenja” u svečanoj sali Imel grupe objasnio da je reč o potpuno bezbolnoj i bezopasnoj proceduri, koja se izvodi neposredno nakon porođaja.

On je ukazao na to da bi lekari trudnicama trebalo da objasne mogućnosti i značaj primene matičnih ćelija, kao i da je reč o skupoj proceduri koja bi trebalo da bude dopunska usluga u zdravstvu.

Prema njegovim rečima, zdravstvene ustanove u Srbiji mogu da, u cilju šire primene matičnih ćelija, sklapaju ugovore sa međunarodnim kompanijama, koje bi bile posrednici između njih i banaka matičnih ćelija koje postoje u inostranstvu.

Trebalo bi i da postoji jasno predviđena procedura da se u roku od 48 časova obezbede papiri određenog uzorka krvi koji se nalazi negde u inostranstvu, objasnio je ministar i dodao da nije reč o masovnoj pojavi koju treba obećavati danas ili sutra, ali da je regenerativna medicina, koja se bavi se lečenjem matičnim ćelijama, odnosno mogućnošću njihovog korišćenja za stvaranje novog tkiva, sigurno budućnost medicine.

Iz matičnih ćelija se formiraju sve vrste ćelija, a one se nalaze u početnom stadijumu razvoja embriona i mogu se uzeti iz krvi posteljice i pupčane vrpce na samom porođaju, kao i u koštanoj srži i perifernoj krvi odraslog čoveka.

Doktor Mima Fazlagić navela je na skupu da bi u Srbiji do 2010. godine trebalo da se otvori prva javna banka matičnih ćelija.

Prema njenim rečima, danas se 75 različitih bolesti tretira matičnim ćelijama iz pupčane vrpce, a među njima su leukemija, imunološke bolesti, bolesti centralnog nervnog sistema i metaboličke bolesti.

U slučajevima žena koje su se porađale i nisu uzele matične ćelije za dete, a urade to na sledećem porođaju, postoji veća verovatnoća da će se matične ćelije poklopiti s matičnim ćelijama starijeg brata ili sestre deteta.

Današnji skup organizovala je Akademija medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, a uz ministra Milosavljevića otvorio ga je i predsednik te akademije Pavle Milenković.

Na njemu je bilo reči o primeni matičnih ćelija u regenerativnoj medicini, ćelijskoj terapiji srca i jetre, matičnim ćelijama u onkologiji, o dostignućima u istraživanjima terapija matičnim ćelijama, sadašnjim terapeutskim aplikacijama i kliničkim perspektivama.

Od domaćih stručnjaka na skupu su učestvovali načelnik Službe za hemoterapiju i aferozno lečenje VMA Bela Balint i direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenad Borojević, dok su inostrana iskustva izneli šef Instituta regenerativne medicine Univerziteta u Njukastlu Kolin Mekgakin, predstavnik međunarodnog istraživačkog konzorcijuma “Novusangis” iz Francuske Niko Foraz i predstavnik Zavoda za transfuziju krvi iz Ljubljane Marko Strbad.

Leave a Reply