lg
IT

LG beleži pozitivnu neto zarada u trećem kvartalu

Kompanija LG Electronics (LG) objavila je finansijske rezultate, u skladu sa Međunarodnim standardima za finansijsko izveštavanje (IFRS – International Financial Reporting Standards), za tromesečni period, zaključno sa 30. septembar 2012. godine. U trećem kvartalu ove godine zabeležen je pozitivna neto zarada i sve četiri poslovne jedinice su zabeležile visoke operativne profite.

U trećem kvartalu 2012. godine, LG je postigao neto zaradu od 157 milijardi južnokorejskih vona (138,57 miliona američkih dolara) i operativni profit od 221 milijardu južnokorejskih vona (195,06 miliona američkih dolara), što predstavlja značajno poboljšanje u odnosu isti period prošle godine. Prihodi u ovom tromesečju su manji za 4 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznose 12,38biliona južnokorejskih vona (10,93 milijarde američkih dolara), što je prvenstveno uzrokovano kontinuiranim padom prodaje mobilnih telefona i generalno manjom potrožnjom na tržištu.

Što se tiče pojedinačnih poslovnih jedinica kompanije LG Electronics, finansijski rezultati izgledaju ovako:

–          Kompanija LG Home Entertainment  je zabeležila prodaju od 5,49 biliona južnokorejskih vona (4,84 milijarde američkih dolara), što je pre svega rezultat povećanja prodaje LCD televizora i uprkos smanjene globalne potražnje. Kompanija beleži porast broja prodatih jedinica 3D i LCD televizora u većini regiona sveta, dok je takođe prodaja IPS monitora i TV monitora u porastu u odnosu treći kvartal 2011. godine.

–          Kompanija LG Mobile Communications je u značajnom meri poboljšala svoje rezultate u trećem kvartalu 2012. godine, beležeći operativni profit od 22 milijardi južnokorejskih vona (19,42 miliona američkih dolara) uz veliki uspeh LTE smart telefona na tržištima Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Američkih Država. Pored toga, modeli iz Optimus L serije na tržištima na kojima je dostupna 3G mreža doprineli su povećanju ukupne prodaje. Prihodi su povećani za 5 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznose 2,45 biliona južnokorejskih vona (2,16 milijardi američkih dolara).

–          Kompanija LG Home Appliance objavila je povećanje prodaje i operativnog prihoda u odnosu na isti period prošle godine. Prihodi beleže rast od 6,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznose 2,87 biliona južnokorejskih vona (2,53 milijardi američkih dolara), dok operativni profit iznosi 129 milijardi južnokorejskih vona (113,86 miliona američkih dolara) i rezultat su povećanje prodaje u Sjedinjenim Američkim Državama i na tržištima zemalja u razvoju.

–          Kompanija LG Air-Conditioning and Energy Solution objavila je pad prodaje za 3 odsto u odnosu na period prošle godine i ona iznosi  974 milijarde južnokorejskih vona (859,66 miliona američkih dolara), dok profitabilnost beleži blagi rast za isti uporedni period.

Leave a Reply