lg
IT

LG u prvom kvartalu beleži 400 mil. dolara profita

Kompanija LG Electronics (LG) objavila je finansijske rezultate, u skladu sa Međunarodnim standardima za finansijsko izveštavanje (IFRS – International Financial Reporting Standards), za tromesečni period, zaključno sa 31. martom 2012. godine, koji prikazuju konsolidovani prihod od 12,2 biliona južnokorejskih vona (10,8 milijardi američkih dolara) uz operativni profit od 448 milijarde južnokorejskih vona (396,1 miliona američkih dolara) i neto profitom od 243 milijarde južnokorejskih vona (214,9 miliona američkih dolara).

Što se tiče pojedinačnih poslovnih jedinica kompanije LG, finansijski rezultati izgledaju ovako:

 

–          Kompanija LG Home Entertainment beleži povećani operativni prihod u poređenju sa istim periodom prošle godine. Prodaja se nalazi na visokom nivou i iznosi 5,5 biliona južnokorejskih vona (4,7 milijarde američkih dolara), ali beleži blagi pad od 6,8 odsto usled velike ekonomske krize na evropskom tržištu. Veliki uspeh novih proizvoda na južnokorejskom tržištu, poput CINEMA 3D Smart televizora, kao i unapređenje sistema upravljanja lancem snabdevanja, doprineli su da se operativni profit gotovo udvostručio i iznosi 217 milijardi južnokorejskih vona (191,9 miliona američkih dolara).

–          Kompanija LG Mobile Communications je više nego utrostručila operativni prihod u odnosu na isti period prošle godine, sa 12 milijardi na 39 milijardi južnokorejskih vona (34,5 miliona američkih dolara) i to kao rezultat unapređenog proizvodnog miksa i povećanoj prodaji smart telefona. Kompanija očekuje dalje povećanje prodaje svoje linije smart telefona u drugom kvartalu ove godine sa predstavljanjem nove L serije, kao i modela sa quad-core procesorom.

–          Kompanija LG Home Appliance je ostvarila povećanje operativnog prihoda za 48 odsto u odnosu na isti period prošle godine i on iznosi 152 milijarde južnokorejskih vona (134,2 miliona američkih dolara).  Pad prihoda od 2,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine rezultat je stagnacije na kineskom i ostalim razvijenim tržištima. Usled predviđanja o nastavku ovakvog trenda na svetskim tržištima, kao i usled porasta cene sirovina, kompanija LG Home Appliance će nastaviti sa racionalnom alokacijom sopstvenih sredstava i razvojem inovativnih proizvoda, poput Blast Chiller frižidera.

–          Kompanija LG Air-Conditioning and Energy Solution je ostvarila dvostruki rast operativnog profita u odnosu na isti period prošle godine i on iznosi 81 milijardu južnokorejskih vona (71,6 miliona američkih dolara), pre svega zahvaljujući predstavljanju proizvoda koje koriste napredne tehnologije. Visina prihoda u prvom kvartalu je stabilna, sa blagim padom od 1,2 odsto i iznosi 1,2 biliona južnokorejskih vona  (1,1 milijarde američkih dolara).

Leave a Reply