IT

Ljajić: Na IT sektoru treba da zasnivamo ekonomski razvoj

Potpredsednik Vlade i  ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da su IT kompanije u Srbiji prošle godine izvezle softvere u iznosu od 250 miliona evra, što je rast od 30 odsto u odnosu na 2012. godinu, a da je potencijal te industrije mnogo veći i dostiže 450 miliona evra.

On je rekao da Srbija mora da poveća ulaganja u nauku koja su trenutno 0,3 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) i da to treba da bude stub razvoja zemlje.

Potpredsednik Ljajić je u kompaniji ASEKO na predstavljanju programa ASEPA, koji je proglašen za najinovativniji softver na sajmu informaciono-komunikacionih tehnologija u Las Vegasu, kazao da je u zemljama EU prosečno ulaganje u nauku oko dva odsto BDP-a.

“Uz energetiku, poljoprivredu, infrastrukturu, namensku i automobilsku industriju i IT sektor koji zapošljava mlade i stručne ljude treba da postane sektor na kome se zasniva ekonomski razvoj Srbije”, kazao je Ljajić.

On je dodao da sektor informacionih tehnologija u Srbiji ne može da se razvija bez pomoći države, ali je naglasio da je smanjenje parafiskalnih nameta najvažnije što kompanije iz te oblasti očekuju od države.

assecco

Prema njegovim rečima, Srbija ulaže 60 evra po glavi stanovnika u sektor IT, dok Hrvatska ulaže 200 evra, a prosek u EU je oko 800 evra.

Na današnjem predstavljanju softvera ASEPA koji su razvili srpski inženjeri kompanije Aseko SEE rečeno je da ovaj softver jedno od najsveobuhvatnijih sistemskih rešenja za upravljanje dokumentima u javnom sektoru.

Naglašeno je da ovaj softver poboljšava efikasnost rada i značajno snižava troškove javnog sektora i na taj način doprinosi uvođenju koncepta e-države u Srbiji.

Direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije (RATEL) Milan Janković kazao je da ta agencija već uspešno primenjuje ovaj softver i da im je zahvaljujući tim rešenjima komunikacija s institucijom javnog sektora olakšana i da je radni proces u potpunosti automatizovan.

“Analizom rada agencije došlo se do zaključka da preko 80 odsto poslova možemo svrstati u takozvanu procesnu obradu predmeta, a ovaj softver je moguće primeniti u svim organima lokalne i državne uprave”, kazao je on.

One thought on “Ljajić: Na IT sektoru treba da zasnivamo ekonomski razvoj

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Nista ne vredi sto prof. dr Stanko Crnobrna u tekstu “Lider u regionu” (“Politika”, 23. jun 2014) pise: “Pogresno, i krajnje stetno, uticajni politicki interesi insistiraju na totalnom leseferu u nasoj agrokulturi. Kao sto, pogresno i stetno, insistiraju i na totalnom leseferu u oblasti masovnih medija i telekomunikacija”, ako nadlezni ministar izjavljuje: “Ljajić: Na IT sektoru treba da zasnivamo ekonomski razvoj”.

    Nije u pitanju totalni lesefer u sektoru IKT [*], vec naprotiv totalna drzavna intervencija, sto se lepo vidi i iz Strategije razvoja i podrške industriji informacionih tehnologija.

    [*] ICT sector definition based on NACE rev. 2 classification

Leave a Reply