IT

Ljudski faktor u IT bezbednosti potpuno potcenjen

85% organizacija širom sveta je doživelo nezgodu vezanu za bezbednost internih informacija prošle godine, od kojih su neke dovele do gubitka osetljivih podataka, sudeći po  istraživanju Global Corporate IT Security Risks 2013 survey  koje je sprovedeno od strane kompanija B2B International i Kaspersky Lab. Istraživanjem se došlo do saznanja da su tri najčešća oblika internet pretnji: ranjivost nedostataka u postojećem softveru, slučajno curenje podataka izazvano ljudskom greškom, i krađa ili gubitak mobilnih uređaja.

Većina kompanija širom planete razume značaj bezbednosnih IT preventivnih mera i implementira ih u različitoj meri. Kako bi smanjile rizike po internu bezbednost, 57% organizacija koje su učestvovale u istraživanju imaju mrežne strukture koje, na primer, razdvajaju ranjive mreže od drugih mreža, a 51% koriste različite nivoe pristupa IT sistemima.

secure

Međutim, mnoge kompanije priznaju da su postojeće mere nedovoljne i neke od njih sve više implementiraju nova bezbednosna rešenja koja bi mogla da primenjuju pravila i obezbede dodatnu zaštitu od gubitka podataka. Na primer, manje od polovine ispitanih kompanija koristi kontrolu za aplikacije, uređaje ili anti-malver agente za mobilne uređaje. Još manji broj organizacija je implementirao Mobile Device Management rešenje (28%) ili šifre na prenosnim uređajima (36%).

Drugi problem je što se zaposleni ne pridržavaju uvek postojećih pravila korporativne bezbednosti, a manje od polovine kompanija (32%) je jasno istaklo sankcije i disciplinsku proceduru  za prekršaj pravila IT bezbednosti. U međuvremenu, tek nešto ispod polovine anketiranih kompanija (33%) ima osećaj da zaposleni cene bezbednosna pravila .

Kompanija Kaspersky Lab je napravila složeno bezbednosno rešenje Kaspersky Endpoint Security for Business, platformu koja pruža niz alata i tehnologija koje omogućavaju kompanijama da kontrolišu i štite sve endpoint uređaje. Što se tiče sprečavanja internih pretnji, pruža jak algoritam šifrovanja kako bi zaštitio osetljive poslovne informacije, kontrolu nad aplikacijama, kontrolu nad uređajima i kontrolu nad internet karakteristikama i upravljanjem mobilnim uređajima kako bi pojačala pravila IT bezbednosti.

Štaviše, rezultati istraživanja Global Corporate IT Security Risks 2013 pokazuju da mala i srednja preduzeća širom sveta poseduju isti, niski nivo implementacije bezbednosnih rešenja za razliku od velikih preduzeća. Za ‘veoma mala preduzeća’ kompanija Kaspersky Lab je nedavno lansirala novu verziju Kaspersky Small Office Security, koji je dizajniran specifično za preduzeća koja broje manje od 25 zaposlenih. Ovo rešenje kompanije Kaspersky Lab pruža efektivnu zaštitu od svih vrsta internet pretnji i pomaže u održavanju produktivnosti na bilo kom mestu sa jednostavnim web pravilima koja imaju kontrolu pristupa društvenim mrežama, igricama ili ostalim sajtovima u toku radnog vremena. Kaspersky Small Office Security takođe omogućava vlasnicima da ograniče broj fajlova preuzetih sa interneta, kao i da blokiraju pristup raznim aplikacijama, i na taj način čuvaju bezbednost poslovanja od malvera prerušenih u neki legitimni program.

Leave a Reply