IT

Ljuta bitka za indekse FON-A i ETF-A

Sajt Prijemni.infostud.com ispituje vezu između ponude poslova i pojačanog interesovanja maturanata za pojedine studije.

Upoređujući podatke o interesovanju brucoša za pojedine fakultete sa procentom objavljenih oglasa po kategorijama na sajtu poslovi.infostud.com primetan je rast ponude poslova u 2011. iz oblasti IT-a za 80% u odnosu na 2010, pa ne čudi podatak da su među fakultetima za koje je vladalo najveće interesovanje u prvom upisnom roku 2012/13 upravo oni na kojima se školuju ovakvi obrazovni profili.

Rezultati redovnog godišnjeg istraživanja o izboru studija među maturantima na sajtu prijemni.infostud.com koje je uključilo oko 2000 ispitanika pokazali su da su najčešći razlozi zbog kojih mladi odlučuju da nasave školovanje: želja da steknu znanja iz oblasti koje ih zanimaju i mogućnost zaposlenja.

Upoređujući podatke o interesovanju brucoša za pojedine fakultete sa procentom objavljenih oglasa po kategorijama poslova na sajtu poslovi.infostud.com može se povući zanimljiva paralela. Iz godine u godinu veća je ponuda poslova iz oblasti IT-a, pa je 2011. na sajtu bilo oko 80% više oglasa u ovoj kategoriji u odnosu na 2010. godinu. Sudeći prema ovim podacima, programeri, veb dizajneri, administratori baza podataka najkraće čekaju na posao. Otuda i ne čudi podatak da za fakultete koji školuju ovakve obrazovne profile vlada i veliko interesovanje. U prvom upisnom roku akademske 2012/13 za 670 mesta na Fakultetu organizacionih nauka se nadmetalo 1396 kandidata, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu 560 kandidata je konkurisalo za 993 mesta.

Zanimljiv podatak je da se godinama unazad ljuta borba vodila se za indeks Geografskog fakulteta na kome je za jedno mesto u proseku konkurisalo 3 kandidata. Prošle godine je ipak došlo do promene jer je apsolutni rekorder po interesovanju brucoša bio Fakultet bezbednosti gde se za 1012 mesta prijavilo 390 kandidata.

Ipak, među najzastupljenijim oglasima na sajtu su oni iz oblasti srednjeg menadžmenta i opšte ekonomije, pa već godinama vlada veliko interesovanje za studije ekonomije. Ove godine, u prvom upisnom roku, za 1350 mesta na Ekonomskom fakultetu u Beogradu konkurisalo je 1610 kandidata.

Poslednjih godina je primetan porast broja oglasa iz oblasti mašinstva, što se odražava i na interesovanje maturanata za ove studije, kao i za studije rudarstva i geologije. Naime, akademske 2009/10 za 590 slobodnih mesta na Mašinskom fakultetu u Beogradu konkurisalo je 369 kandidata, dok se u prvom upisnom roku 2012/13 za 540 mesta prijavilo 624 kandidata.

2 thoughts on “Ljuta bitka za indekse FON-A i ETF-A

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Bas me interesuje koji fakulteti ce prvi ponuduti studije iz oblasi “informacionog drustva”, “informacione ekonomije” i “digitalne agende”, ma sta bili predmeti ovih studija. Klasicna elektronika je zastarela i nestala, jer su elektronske cevi, tranzistore i integralna i druga elektronska kola zamenili “cipovi” koji negde u belom svetu ugradjuju roboti u radio i druge elektronske uredjaje. Verujem da je na ETF-u vec uveden pomodni izraz “elektronska komunikacija” umesto stare, dobre “telekomunikacije”. iCini mi se da u Srbiji nema diplomiranog inzenjera koji ima i zna da objasni blok-semu najjednostavnijeg GMS mobilnog telefona. Elektricna sema takvog mobilnog telefona postala je izgleda mislena imenica sa kojom veterani zasmejavaju aktuelne inzenjere. Za cetrdesetak godina (jedan radni vek) oblast elektronike i telekomunikacija izmenio se iz korena. A sta ce se tek desiti do 2020. – to samo Bog sveti zna.

  2. Aca

    Можда би најбоље било да се сви факултети сведу на студирање слања СМС и ММС порукица и заштиту приватности налога на Фејсбуку. Осим тога, веома је важан процес избора личног телекомуникационог уређаја, да не кажем телефона и слично. То је свакако најпопуларније.

Leave a Reply