IT

M SAN Grupa d.d. drugu godinu za redom najveća IT kompanija u Adriatic regiji

U najnovijem izveštaju koje je za Adriatic regiju, drugu godinu za redom napravila najveća analitička kuća IDC, M SAN Grupa iz Zagreba predvodi listu najuspešnijih IT kompanija u Adriatic regiji, dok je KING ICT, kompaija u sastavu M SAN grupacije, na visokom 7. mestu. M SAN Grupa istu je poziciju imala i prošle godine, a na listi od 100 najuspešnijih Adriatic kompanija, hrvatskih firmi ima čak 36.

M SAN Grupa po ukupnom je prihodu veća od svog prvog konkurenta u regiji za više od 30% te gotovo dva i po put veća od treće plasiranog na IDC lestvici.

TOP IT 100 Report obuhvatio je podatke o IT kompanijama iz Albanije, BiH, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Na listi su obuhvaćene i firme koje deluju globalno, kao što su Microsoft, HP, SAP i Ericsson Nikola Tesla. Kriteriji uspešnosti bili su između ostaloga ukupni prihodi kompanija, rast broj zaposlenih, te ukupni prihod po zaposlenom. IDC je kompanije rangirao i prema delatnostima, tako da M SAN Grupa predvodi i listu najvećih distributera, dok je KING ICT na listi najvećih sistem integratora na 4. mestu, odnosno prvi iz Hrvatske.

Najvećih 100 IT poduzeća po prihodu u Adriatic regiji u 2010. ostvarili su ukupno 2,53 milijarde evra i zapošljavali nešto više od 13 hiljada radnika. U odnosu na godinu dana pre ukupni prihod uključenih kompanija povećan za 4,2 posto. Istovremeno, broj zaposlenih smanjen je za 2,9 posto. “Nakon oštrog pada zabeleženog u 2009. vodeće kompanije u regije ostvarile su prošle godine blagi rast prihoda” ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor IDC Adriatics.

“Međutim, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija preduzeća snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama te sposobnosti pojedinog preduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih uslova poslovanja. Razlike između postignuća pojedinih kompanija variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda”, naglašeno je iz IDC-a.

„Uprkos ne baš sjajnim prognozama za 2012. godinu M SAN Grupa planira dalji rast prometa u Hrvatskoj i regiji. Proširenjem poslovanja na tržišta Kosova nastavlja se investiranje u nova tržišta, a sledeći je korak iskorak u Albaniju gde planiramo početak poslovanja krajem ove godine. Po ulaganjima u ICT rešenja i opremu, mi smo zemlja koja je još uvek daleko ispod proseka EU. ” – naglašavaju u M SAN Grupi.

Kod nas se to i dalje gleda kao trošak, a ne kao investicija. Vjerujem da će se to promijeniti u godinama koje slijede jer je to nužan uvjet za smanjivanje zaostatka za razvijenim zemljama Europe. Ukoliko želimo biti ravnopravan partner na europskom tržištu, morat ćemo više investirati i puno više učiti iz primjera dobre prakse europskih zemalja“ Miroslav Huzjak, predsjednik Uprave M SAN Grupe.

Leave a Reply