IT

“M San Grupa” i dalje najveća IT kompanija u regionu

Sto najvećih IT kompanija po prihodu u regiji je prošle godine ostvarilo ukupan prihod od 2,53 milijarde eura, zapošljavajući nešto više od 13.000 hiljada radnika.

Najveća kompanija Adriatic regije iz sektora informatičke tehnologije po prihodu ostvarenom u 2011. godini ostala je zagrebačka M San Grupa, sa ostvarenih 246 miliona eura, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja koje konsultantska firma IDC Adriatics priprema treću godinu zaredom.

Adriatic regija u ovom istraživanju obuhvata IT tržišta Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Albanije, a istraživanje je pokazalo kako je sto najvećih IT kompanija po prihodu u toj regiji prošle godine ostvarilo ukupne prihode od 2,53 milijarde eura, kao I da su zapošljavali nešto više od 13 000 radnika

.

U odnosu na prošlu godinu, njihovi ukupni prihodi su povećani za 2,2%, dok je broj zaposlenih smanjen za 1,4 %. Najveća kompanija po prihodu, navode iz IDC Adriatics, ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sedištem u Zagrebu sa ostvarenih 246 miliona eura prihoda, a među prvih pet su još i Comtrade Grupa iz Beograda, slovenačka Avtera, IBM i regionalni sistem integrator S&T Group.

Nakon umerenog rasta zabeleženog 2010. godini, navode iz IDC Adriatics, vodeće kompanije u regije ostvarile su skromno povećanje prihoda i u prošloj godini, dok kretanja između zemalja i pojedinih kategorija preduzeća “snažno variraju, odražavajući kontinuitet u pojedinim zemljama kao i sposobnosti svakog pojedinog preduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih uslova poslovanja”.

Posmatrano prema pojedinačnim kategorijama unutar IT sektora, u kategoriji regionalnih i lokalnih informatičkih kompanija, pružaoca IT usluga i proizvođača softvera vodeće tri kompanije ostale su, kao i godinu pre, ComTrade Group, S&T Group i Asseco SEE, dok je na četvrtom mestu hrvatski Combis. Među distributerima IT opreme vodeća kompanija je M San Grupa, a slede je Avtera iz Ljubljane i PiN Computers iz Novog Sada.

Leave a Reply