IT

Madnet i Bitgear Wireless Design Services među 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija centralne Evrope

Dve srpske kompanije uspešno su se pozicionirale na ovogodišnjim rang listama najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi koje je objavila konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte.

Kompanija MadNet je na listi 50 najbrže rastućih treću godinu zaredom i nalazi se na 45. mestu, dok je kompanija Bitgear Wireless Design Services d.o.o. ove godine prvi put na listi, zauzevši 10. mesto u kategoriji Zvezde u usponu.

Projekat Technology Fast 50 u Srbiji se sprovodi četvrtu godinu zaredom, dok se na području centralne Evrope sprovodi već dvanaestu godinu. Na ovogodišnjoj listi našle su se kompanije iz 8 država centralne Evrope (Srbija, Mađarska, Bugarska, Litvanija, Poljska, Rumunija, Češka Republika i Slovačka).

Za plasman na dve Deloitte-ove rang liste, 50 najbrže rastućih (Fast 50) i Zvezde u usponu (Rising Stars), kompanije moraju da ostvare godišnje prihode veće od 50 hiljada evra za prvu listu i 30 hiljada evra za drugu listu. Kompanije su na listama rangirane na osnovu petogodišnje tj. trogodišnje stope rasta prihoda.

Ovogodišnji pobednik je rumunska internet kompanija Vola.ro Student Adventures S.R.L., koja se po prvi put našla na listi 50 brzorastućih tehnolosških kompanija centralne Evrope i koja beleži petogodišnji rast prihoda od 6219% ( od 2006. do 2010. godine). Poljska firma Selvita S.A. je najbolje plasirana kompanija na listi Zvezde u usponu.
Prosečan petogodišnji rast najbrže rastućih centralno evropskih kompanija na listi je 1068 %, što je u odnosu na prošlogodišnji rast (967%) znatno povećanje. Ovo je izuzetan rezultat imajući u vidu nepovoljnu poslovnu klimu u kojoj su kompanije uspele da dostignu tako brz razvoj.

Većina kompanija sa najbržim rastom dolazi iz Poljske, čak njih 20 se našlo na listi. I ove godine, veoma dobro su na listi zastupljene Mađarska sa 10 kompanija, Češka sa 8 i Rumunija sa 7 kompanija.

Zauzevši 22 mesta, softverske kompanije i dalje dominiraju listom. Prate ih kompanije čije je poslovanje u vezi sa internetom, dok su ostali tehnološki segmenti na listi zastupljeni u značajno manjoj meri. Slično kao prošle godine, 7 od 10 najbrže rastućih kompanija priprada internet sektoru.

Segment, u kome se u narednom periodu očekuje visok rast je cloud computing, a ukoliko posmatramo aktuelne trendove na tržištu, kao i energetske ciljeve koje je Evropska Unija postavila za 2020. godinu, vrlo je verovatno da će u narednom periodu visok rast ostvarivati kompanije čija je delatnost u vezi sa uštedama energije i efikasnošću.

Kriterijumi:
Lista 50 najbrže rastućih je formirana tako što su se kompanije tehnološkog sektora prijavljivale Deloitte-u, pri čemu je trebalo da ispune nekoliko uslova: da je godišnji prihod u poslednjih pet godina veći od 50,000 evra, da je sedište kompanije unutar jedne od zemalja centralne Evrope, da kompanija nije predstavništvo, odnosno nije u većinskom vlasništvu neke druge kompanije i da poseduje sopstvenu tehnologiju koja značajno doprinosi operativnim prihodima. Uslovi za listu Zvezde u usponu bili su godišnji prihod veći od 30 hiljada evra u poslednje tri godine.
Deloitte-ovi eksperti su verifikovali prijave kompanija, upoređujući ih sa pokazateljima iz finansijskih izveštaja. Deloitte nije sproveo reviziju niti finansijsku analizu u prijavljenim kompanijama.

Leave a Reply