Marketing & PR

BEOGRADSKA NEDELJA DIZAJNA 2009: BRZINA2

Nagrada od 15 000 dolara za industrijsku proizvodnju prototipova nameštaja pobedničkog dizajna na takmičenja”SITTING GREEN” koje počinje danas

Danas, 20. januara 2009, zvanično počinje takmičenje u dizajnu eko-nameštaja “Sitting Green”.  Konkurs će biti otvoren od danas do 20. marta 2009, a tri pobednika će biti objavljena na otvaranju Beogradske nedelje dizajna, 25. maja 2009.  Takmičenje, koje se održava u okviru Beogradske nedelje dizajna, inicirao je USAID Projekat za razvoj konkurentnosti, koji će uložiti 5 000 dolara u industrijsku proizvodnju svakog od tri pobednička dizajna.  Pritotipovi će biti izrađeni u izabranim proizvodnim pogonima u Srbiji.  USAID Projekat za razvoj konkurentnosti će iskoristiti ove prototipove kako bi promovisao njihov izvoz međunarodnim kupcima.  Proizvodnja prototipova će početi najkasnije u julu 2009.

U partnerstvu sa USAID Projektom za razvoj konkurentnosti, Beogradska nedelja dizajna 2009 po prvi put organizuje takmičenje u dizajnu nameštaja „SITTING GREEN” koje se fokusira na dizajn svih vrsta stolica, klupica i drugog komadnog nameštaja za sedenje od drveta.  Radove će ocenjivati međunarodno priznati stručnjaci na polju dizajna, kao što su Toni Čejmbers, urednik svetski poznatog časopisa za dizajn, modu i stil “Wallpaper”; Šin Azumi, višestruko nagrađivani dizajner čiji su radovi uvršćeni u stalne postavke muzeja kao što su Viktorija & Albert muzej (Velika Britanija), Stedelijk muzej (Holandija), Savet za izradu umetničkih predmeta (Velika Britanija) i drugi; i Branko Lukić, svetski priznat industrijski dizajner iz Srbije koji trenutno radi u Americi, osvajač brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja u polju dizajna i brendiranja, uključujući Zlatnu nagradu “IDEJA” koju dodeljuje “Business Week”, godišnju nagradu “Graphis Design”, nagrade Međunarodnog časopisa za dizajn, itd.

Nagrade su podeljene u tri kategorije – ukupna nagrada za najbolji dizajn, studentska nagrada za najbolji dizajn i ukupna nagrada za najbolju upotrebu održivih materijala. Tri pobednika dobiće po 5 000 dolara za industrijsku proizvodnju prototipova kako bi se promovisao izvoz ovakvog dizajna iz Srbije.

U ovom trenutku, tri proizvođača iz Srbije su zainteresovana za proizvodnju prototipova. Kompanija Nitea (www.nitea.co.yu), koja je predstavnik nekih od najpoznatijih imena u proizvodnji nameštaja, uključujući Vitru i Herman Miler, će u drugoj polovini ove godine predstaviti prototipove pobedničkog nameštaja u okviru dela za srpski dizajn u svom novom izložbenom prostoru koji će biti otvoren u februaru 2009. godine.

Takmičenje je otvoreno za studente, profesionalne dizajnere i sve ostale građane Srbije. Zainteresovani kandidati mogu predati svoje registracije i predloge dizajna na www.belgradedesignweek.com.

Leave a Reply