Marketing & PR

“Gerilski” marketing

Gerila-marketingom moguće je sa beznačajnim sredstvima ostvariti rezultate o kojima velike, “lenje”, marketinške agencije mogu samo da sanjaju

Najverovatnije je da se do sada niste susreli sa terminom “gerilski marketing” – engl. guerrilla marketing. Zato, da vidim šta uprao označava ovaj termin? Termin u osnovi pokriva široki opseg različitih marketinških tehnika, ali najtačniju definiciju sigurno možete pronaći na sajtu [http://www.marketingterms.com/], na kome možete pronaći značenje i veliki broj drugih marketinških termina. Njihova definicija glasi “guerrilla marketing predstavlja nekonvencionalni marketing, usmeren na ostvarivanje maksimalnih rezultata iz minimalnih ulaganja”. Prosto rečeno, ostvariti što bolji marketinških efekat sa što manje sredstava. Pa, zar to nije cilj svakog, pa online biznisa.

Neki smatraju da je “gerilski marketing” zapravo osnovni i preporučeni vid marketinga za sve start-up firme i firme koje se svrstavaju u mala i srednja preduzeća. Male firme, ili one koje se nalaze na početku svog poslovnog bitisanja, moraju imati “gerilski” pristup sopstvenom marketingu, ukoliko žele da stvore sopstveni profil. Gotovo je sigurno, da niko neće obratiti pažnju na malu kompaniju koja povremeno iskače sa press konferencijama. Preduzimanjem što je moguće više snalažljiviji pristup, moguće je ostvariti rezultate o kojima “lenja” marketinška odeljenja velikih kompanija mogu samo da sanjaju

Neki, kao što je je recimo na primer agencija Jupiter Communications [http://www.jup.com/], idu tako daleko da kažu “da gerila-marketing može da uzdigne postojeću kampanju na viši nivo. Postojećim vidovima marketinga, kao što su TV, radio i novinske reklame, postiže se onaj minimalni nivo koji jednostavno može da se probije odgovarajućim gerila-kampanjama”. Sada već svi uočavaju da su TV, radio i slične reklame, već odavno sastavni deo naših života, tako da na neki način predstavljaju “pozadinski šum” na koji više niko ne obraća pažnju. Napredni trgovci pronalaze pribežište u gerila-taktici kako bi privukli našu pažnju.

“Lude” marketinške kampanje

Kao primer ingenioznih kampanja koje su postigle značajne rezultate možemo uzeti kampanju FHM magazina (muški magazin), koji je 1999. godine na zgradu britanskog parlamenta projektovao obnažene Geil Porter u cilju promovisanja svoje kampanje za izbor najseksepilnije žene na svetu (na slici). Potom imamo IBM koji je uposlio jednog grafiti-umetnika da oslika zidove i fasade u San Francisku i Čikagu sa �Peace, love and Linux�. Poznati ogromni sajt [About.com] unajmio je i poslao lažne auto-stopere na autoput br.110, koji su svakom vozaču koji bi stao da ih pokupi uručili pripremljeni reklamni materijal. Sve prethodno navedene kampanje su fokusirane na kreiranje glasina o nekom proizvodu ili servisu, koje bi se kasnije usmeno (“sa kolena na koleno”) prenosile od potrošača do potrošača (kao npr. neki novi trač u kafani). A u svetu marketinga sve je bitnije širenje “dobrog glasa” o određenom proizvodu, “od usta do usta”. Agencija za istraživanje tržišta McKinsey obelodanila je da je 67% prodaje na malo, izazvano pričama od “usta do usta”. Američka firma Ammo Marketing [www.ammomarketing.com] stoji iza gotovo svih upamćenim “gerila” kampanja u Sjedinjenim državama, a njihov direktor marketinga je sumirao njihov cilj – “Identifikacija super-potrošača koji mogu postati zastupnici brand-a i širiti dobre vibracije o nekom proizvodu. Ukoliko samo jedna osoba stekne dobar utisak o nekom proizvodu, on može uticati na još 5 ili6 potencijalnih potrošača brand-a.”

Leave a Reply