Marketing & PR

I Srbija na mapi globalne PR konsultantske kuće

Nakon zauzimanja liderske pozicije u Americi i Evropi, Ketchum, vodeca globalna konsultantska kuca za odnose sa javnoscu, povecala je nivo investicija i preuzela vecinsko vlasnistvo u svojim agencijama u Kini, cime je osigurala jos znacajnije prisustvo firme na azijskom trzistu.

Ovo sirenje doslo je posle preuzimanja ruske kompanije Maslov PR u oktobru 2010. godine, pozicioniranja u regionu Bliskog Istoka i Severne Afrike i spajanja Ketchuma sa kompanijom Pleon u Evropi, nakon cega je formirana i najveca konsultanstka kuca u oblasti komunikacija u ovom regionu, Ketchum Pleon.

Ovakvoj odluci doprinela je rastuca potraynja velikih medjunarodnih klijenata za objedinjenim komunikacijama sto i jeste cilj Ketchumove strategije da podrzava svoje klijente na vodecim globalnim trzistima.

„Uz postovanje lokalnih kulturnih obrazaca, poslovnih tokova i funkcionisanja medija, sto je i do sada bio slucaj, nasi klijenti danas mogu da racunaju na integrisanu komunikaciju na svim trzistima na kojima posluju, uz efikasnije koriscenje resursa kojima raspolazu. Bilo da kompanije posluju globalno, od Amerike do Azije, ili samo u regionu Istocne Evrope ili Zapadnog Balkana poslovno opravdana i finansijski najisplativija je odluka da njihove komunikacije vodi samo jedna PR kompanija.“ – istakla je Ljiljana Boljanovic, direktorka Ketchum Pleonove agencije u Srbiji, Pleon Olaf&McAteer.

Pored Srbije, Ketchum u regionu posluje i u Hrvatskoj, Sloveniji, Madjarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grckoj i td. Na globalnom nivou, Ketchum posluje u 103 filijale u 66 zemalja, a saradnja sa 25 najvecih klijenata traje u proseku cak 10,4 godine.

Podsecamo, agenciju Olaf&McAteer osnovao je 2002. godine Srdjan Djuric, kao jednu od prvih domacih agencija za odnose s javnoscu u Srbiji. Nakon 6 godina uspesnog rada, agencija je dobila priznanje i poziv da se prikljuci najvecoj evropskoj konsultantskoj mrezi Pleon, u cijem sastavu i pod imenom Pleon Olaf&McAteer posluje od 2008. godine. U poslednjih pet godina, agencija se nalazi medju prvih pet vodećch agencija u Srbiji po ostvarenim prihodima, a u 2009. godini bila je na 3. mestu Od osnivanja do danas agencija je saradjivala sa preko 120 klijenta, međdj kojima su: Telekom Srbija, Apatinska pivara, Japan Tobacco International, Gasprom, Philips, Microsoft, Dunav osiguranje, Agencija za privatizaciju, Beogradska filharmonija, Aerodrom „Nikola Tesla“, Centroproizvod, Victoria Group, Hellenic Petroleum i mnogi drugi.

Leave a Reply