Internet marketing · Marketing & PR

IM&C WOM konferencija – Word of mouth strategije

Nakon uspešnog predavanja Ankice Mamić, direktorice Agencije IM&C o Word of mouth strategiji kao novom komunikacijskom alatu, agencija nastavlja sa širenjem ove danas sve traženije i vrednije komunikacijske strategije. Kako bi stručnu javnost Hrvatske, ali i celokupne regije upoznali s WOM strategijom i efektima njenog provođenja, 16. oktobra 2007. u Hotelu The Regent Esplanade u Zagrebu održaće se IM&C WOM Konferencija.

Predavači na IM&C WOM Konferenciji stručnjaci su koji WOM strategiju svakodnevno implementiraju u svoje poslovanje. Martin Ötting, partner je i voditelj komunikacija i savetovanja u nemačkoj agenciji Trnd-a, prvoj specijaliziranoj Worth of Mouth marketing agenciji, a Axel Maier, osnivač i vlasnik austrijske PR agencije Maiersbüro. Svoje će znanje sa sudionicima konferencije podeliti i predavači iz Hrvatske, Ankica Mamić, direktorica IM&C d.o.o., Domagoj Bebić, profesor Novih medija na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te Marko Rakar, jedan od najistaknutijih hrvatskih blogera.

Sve veću važnost WOM strategije potvrđuje i zadnje provedeno istraživanje kompanije Nielsen koje je pokazalo kako, uprkos stalnom porastu klasičnih reklamnih kampanji, potrošači pri kupovini proizvoda i usluga najviše slušaju – druge potrošače. Naime, Word of mouth ili sustav preporuke, komunikacioni je alat kojem će verovati 78 posto ispitanika. Potrošači veruju i novinskim oglasima (63 posto), kao i online medijima koji omogućuju preporuke i komentare proizvoda kroz blogove i forume.

Zanimljivo je da se blogovi smatraju pouzdanim izvorom informacija u Severnoj Americi (66 posto), u Aziji (62 posto), te Evropi (59 posto). U ovo je istraživanje bilo uključeno 26. 486 korisnika interneta sa područja 47 tržišta Europe, Azije, te severne i južne Amerike. AC Nielsen je vodeća svjetska kompanija specijalizovana za istraživanje tržišta, kao i organizaciju sajmova i izdavanje poslovnih publikacija.

Kompanija je aktivna u više od sto zemalja svijeta, sa podružnicama u Haarlemu, Holandiji i u New Yorku. Word of Mouth (WOM) je strategija usmerena na krajnjeg korisnika i njegovo zadovoljstvo, ali i potrebu svakog čoveka da svoj entuzijazam podeli s porodicom i prijateljima. Strategija se bazira na sistemu preporuke koji zapravo postoji otkako postoji potreba čoveka da u komunikaciji s drugima izražava mišljenje i razmenjuje doživljaje.

Stručnjaci u odnosima s javnostima i marketingu u WOM-u su napokon pronašli i najbolji način kako tu prirodnu potrebu implementirati u svoj rad. Prednost je ovog „novog” koncepta PR-a osobnije prenošenje poruka od kojeg beneficiraju i korisnici i davatelji usluga/proizvoda. Korisnici su zadovoljniji jer dobivaju pouzdanu informaciju koja im je potrebna zbog postojeće odbojnosti prema milionima reklamnih poruka koje svakodnevno dopiru do njih na svakom koraku.

Leave a Reply