Marketing & PR

Jednostavne tehnike gerila-marketinga

Nakon upoznavanja sa pojmom “gerila-marketing”, predstavljamo vam neke od jednostavnih, i jeftinih tehnika ove vrste advertajzinga, koje mogu znatno uvećati saobraćaj na vašem web sajtu

Nakon upoznavanja sa terminom “gerila-a-marketing”, predstavićemo vam nekoliko vrlo jednostavnih i što je možda još bitnije – jeftinih tehnika gerila-marketinga. Ovo jeftinih je vrlo bitno, jer svaka vrsta marketinga, a posebno ovaj vid nosi dozu rizika. Postoje i neke reperkusije koje morate razmotriti pre nego što uđete u bilo kakvu gerila-kampanju. Neke tehnike gerila-maketinga mogu imati neizvesne posledice.

Tako na primer, IBM-ova Linux kampanja opisana u prethodnom prilogu (grafiti oslikavanje zidova) imala je za posledicu kažnjavanje kompanije novčanom kaznom (18.000$) od strane lokalnih vlasti. Naime, lokalnim vlastima se uopšte nije svidela njihova ideja oslikavanja gradskih zidova reklamnim porukama.

Nešto slično se dogodilo i pre nekoliko meseci u Beogradu, kada su zidovi oko škola osvanuli sa logotipom nove Nike-jeve kampanje – crnim škorpionom. Lokalne vlasti i uprave škola su odmah pomislile da se radi o propagandnoj delatnosti neke nove verske sekte. Kao što vidite i velike kompanije se odlučuju na jeftine gerila-tehnike. Bilo kako bilo, ova kampanja je željeno rezultirala, jer je pobudila pažnju šire populacije, a ne samo one kojoj je bila i namenjena (omladini). Kao što vidite, uvek postoji element rizika, zato prostudirajte moguće rizike i pripremite odgovarajuće odgovore.

1 UNAJMITE SENDWICH-MENA

Na prvi pogled, možda vam se ova tehnika ne čini kao sofisticirani pristup marketingu, ali može biti iznenađujuće efektivna. Kao primer navešćemo vam sličaj britanskog .NET magazina koji je u cilju istraživanja, na ovaj način promovisao fiktivni (nepostojeći) sajt [cheatingscum.com]. Cilj im je bio da provere i istraže moguće efekte ovakvog načina promocije web sajta. U magazinu su nekoliko svojih sendwich-saradnika uputili na prometnije londonske lokacije. Rezultat je bio dodatnih 500 posetilaca sajta, a dodatno – imali su i pokrivenost od strane lokalne štampe. Može se reći da je ovo odličan rezultat sa obzirom na uloženo (karton i hartija odštampana na običnom laseru).

2 OBELEŽITE VAŠA VOZILA

Oblepite vaše službene automobile, i druga vozila, vašom web adresom (URL). Ovim će vaša firma sigurno postati poznata, bar u lokalnom okruženju. Ova tehnika je već u upotrebi kod nas i ima efekte. Kao zanimljivost, na konto ove tehnike, navešćemo vam primer web kompanije Beenz, koja je otišla korak dalje. Oni su svoju reklamnu poruku zajedno sa URL-om zalepili za prikolicu velikog šleper-kamiona, a zatim su taj šleper parkirali na vidnim mestima nekih ključnih događanja, kao što je Economist-ova godišnja e-business konferencija.

3 ISKORISTITE WEB RING-OVE

Web-ringovi međusobno spajaju (linkuju) sajtove koji se bave sličnom tematikom, a mogu biti jeftin i lak način da generišete veći web saobraćaj. Ova tehnika je posebno efikasna ukoliko je vaš sajt fokusiran na određenu temu. Proverite da li postoji neka tema koja se tiče i vašeg sajta, na lokaciji [www.webring.com].

4 PROMOVIŠITE SAJT U DISKUSIONIM GRUPAMA

Kod nas takođe raširen vid kampanje, sa varijabilnim efektima. Može biti jako efikasan ukoliko se držite određenih pravila. Prođite kroz podržane diskusione grupe (newsgroups) na vašem serveru, i pronađite one koje su relevantne vašoj delatnosti. Ali nemojte uskočiti u disk. grupe i zatrpati ih svojim promotivnim porukama, jer ćete sigurno biti izopšteni iz date zajednice. Potrudite se da prvo upoznate tematsku grupu, uzmite udela u diskusijama i trudite se da pridobijete poverenje ostalih članova grupe. Ali, dok vodite diskusije uvek na kraj vaših post-ova ubacite vaš potpis i linka ka sajtu.

5 KORISTITE ODEĆU U PROMOTIVNE SVRHE

Primer dobro iskorišćene odeće u reklamne svrhe je promotivna kampanja kompanije Beenz. Kada je njihov sajt [www.beenz.com] prvi put lansiran, poslali su tim dobrovoljaca (poznati i kao beenz armija) koji je obuka majce sa njihovim velikim logotipom. Naime, ovi dobrovoljci su taktički iskorišćeni prilikom velikih događanja, kao što je recimo Internet World show, za građenje brand-a, tj. određene prisutnosti novog brand-a u javnosti. Iako tada kompanija Beenz nije napravaila neki dramatični web proboj, ipak je privukla dovoljno pažnje da bude kupljena od strane Carlson Marketing Group-e.

6 BESPLATNI POKLONČIĆI

Svi vole besplatne stvari, i sve dok je ova činjenica relevantna, može vam pomoći da ugradite URL vaše firme u memoriju potencijalnih klijenata. Na primer, mrežna lokacija Pets.com obišla sve veće parkove u Americi i vlasnicima pasa podelila teniske loptice sasvojim logoom i pseće biskvite. Ovo je bila perfektna kampanja, jer je fokusirana na pravo tržište (vlasnici životinja), a i podeljene besplatne stvarčice su stvarno imale određenu upotrebnu vrednost.

Leave a Reply