Marketing & PR

Kuda se idu evropske komunikacije?

Pokrenuto istrazivanje za Evropski monitor komunikacija za 2014. godinu, najvece medjunarodno istrazivanje o trendovima u komunikacijama

Najvece medjunarodno istrazivanje o strateskim komunikacijama u svetu, pokrenuto je sa ciljem da se definisu trendovi savremene komunikacije kao i pravci kojima se ona krece. Strucnjaci za komunikacije sirom Evrope pozvani su da ucestvuju u anketi koja je dostupna na adresi www.communicationmonitor.eu do kraja marta.

Istrazivanje organizuju strucnjaci sa univerziteta u Nemackoj, Holandiji, Italiji, Francuskoj, Spaniji, Danskoj, Norveskoj, Svedskoj, Poljskoj, Ukrajini i Sloveniji u saradnji sa Evropskim udruzenjem direktora komunikacija (EACD) i Evropskim udruzenjem za edukaciju i istrazivanje u oblasti odnosa sa javnoscu (EUPRERA), a uz podrsku kompanije Ketchum, jedne od vodecih konsultantskih kuca u oblasti komunikacija u Evropi i svetu.

advertising

„Sa preko 2700 ucesnika iz 43 zemlje u izdanju iz 2013. godine, godisnji Evropski monitor komunikacija je najveca svetska empirijska studija o menadzmentu u komunikacijama i odnosima sa javnoscu. S obzirom da nam pruza konkretan uvid „sa terena“ u aktuelne trendove, sa nestrpljenjem ocekujemo rezultate i pozivamo sve koji se bave komunikacijama da odvoje 15 minuta i ucestvuju u istrazivanju“ – istakla je Maja Stojanovic, izvrsna direktorka agencijeOlaf&McAteer, Ketchum-ovog partnera u Srbiji.

Evropski monitor komunikacija za 2014. godinu bavi se temama kao sto su mobilne komunikacije, liderstvo, umrezavanje i mentorstvo, ravnopravnost polova, ali i drugim koje su od strateskog znacaja za oblast komunikacije. S obzirom se sprovodi sirom Evrope rezultati istrazivanja ce nam izmedju ostalog pokazati i slicnosti i razlike u komunikaciji izmedju pojedinacnih zemalja, ali i karakteristike razlicitih tipova organizacija – komunikacija privatnih kompanija, akcionarskih drustva, neprofitnih organizacija, komunikacija drzavnih institucija, agencija, itd.

Rezultati istrazivanja bice dostupni u julu 2014. godine. Studija se sprovodi u naucne svrhe, ucesnici su anonimni, a podatke ce analizirati akademski istrazivacki tim.

One thought on “Kuda se idu evropske komunikacije?

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Naslov ankete “Profesionalna komunikacija u digitalnom dobu” nije dobro izabran, jer prvo pitanje iz ankete glasi: “Da li znate kako da rukujete brzinom i obimom protoka informacija?”

  Prvo, informacija nije isto sto i komunikacija (prenos informacije).
  Drugo, iz tog razloga nalov ovog teksta trebao je da glasi: “Kuda idu evropske informacije i komunikacije”, a ne: “Kuda (se) idu evropske komunikacije”.

  Trece, kolicina informacija koji se nalazi u “Guglovim” centrima za podatake i koje su dostupne korisnicima ljudski mozak ne moze sa da obradi u skladu sa citatom: “Kant je dokazivao da znanje nije kolekcija darova dobijenih preko nasih cula i uskladistenih u nasem duhu kao u muzeju, nego da je, u velikom stepenu, rezultat nase sopstvene mentalne aktivnosti; da moramo sebe najaktivnije zaposliti u istrazivanju, uporedjivanju, uopstavanju, ako zelimo da dodjemo do znanja.” (Karl Poper, “Otvoreno drustvo i njegovi neprijatelji”, Poglavlje 23).

  Cetvrto, zato treba procitati desetak odabranih knjiga, pre svega, knjizicu Will Duranta “Najveci umovi i ideje svih vremena” u kojoj autor pise o: deset “najvecih” mislilaca, deset “najvecih” pesnika, sto “najboljih” knjiga za obrazovanje, deset “vrhunaca” ljudskog napretka i dvanaest znacajnih datuma svetske istorije.

Leave a Reply