Marketing & PR

Mmd Srbija pruža usluge lobiranja kod najznačajnijih zvaničnih institucija u Sjedinjenim američkim državama

Huntsworth grupa, u čijem sastavu se nalazi Mmd – Grayling, vodeća kompanija u oblasti odnosa sa javnošću u Srbiji, najavila je akviziciju američke kompanije Dutko Worldwide Holdings koja se bavi poslovima iz domena lobiranja i konsaltinga, uz početnu cenu od 33,6 milliona dolara. Kompanija Dutko biće pridružena Grayling grupi, što će značajno uticati na ponudu kompanije Grayling u Sjedinjenim američkim državama kao ključnog strateškog partner na globalnom nivou.

Strateške mogućnosti

Udruživanjem velikog iskustva u poslovima lobiranja i pružanja usluga u oblasti odnosa sa javnim institucijama koje ima kompanija Dutko u Americi, i znanja kompanije Grayling, vodeće konsultantske kuća iz domena korporativnih komunikacija, nastaje globalna mreža za lobiranje i korporativne komunikacije. Kombinovani prihodi obe kompanije iznosiće preko 50 miliona dolara, što je značajan pokazatelj sadašnjim i potencijalnim budućim klijentima.
Usluge koje kompanija Grayling pruža u domenu korporativnih komunikacija komplementarne su sa aktivnostima zagovaranja interesa u SAD. Ovo udruživanje omogućiće da se aktivnosti kompanija Dutko a Americi sada prošire na globalnom nivou.

Akvizicija kompanije Dutko

Kompanija Dutko, osnovana 1981. godine, specijalijalizovala se u sektoru odnosa sa javnošću i odnosa sa javnim institucija, kao i u kreiranju strategija upravljanja kompanijama. Svojim klijentima pruža sledeće usluge: lobiranje pred federalnim i javnim organima, analizu tržišta i pozicioniranje, globalno strateško savetovanje, istraživanja glasačkog tela i upravljanje rizikom. Ključni klijenti kompanije Dutko su: Abbott Laborotories, Booz Allen Hamilton, Koalicija za unapređenje zdravstvene zaštite, CITGO naftna kompanija, GlaxoSmithkline i drugi. Kada govorimo o geografskom prostiranju, 90 procenata prihoda dolazi od američkih klijenata i oko 96 procenata tih prihoda proističe iz ugovora sa stalnim klijentima.
James Gunn, regionalni direktor kompanije Mmd-Grayling u jugoistočnoj Evropi ovim je povodom izjavio:

„Već duže vreme bili smo u potrazi za odgovarajućom prilikom u Vašingtonu koja bi nam omogućila da proširimo našu međunarodnu mrežu odnosa sa javnošću u oblasti odnosa sa javnim institucijama. U kompaniji Dutko prepoznali smo kvalitetno upravljanje uz impresivan spisak klijenata, kao i uspešan poslovni model koji omogućuje visoku naplatu na osnovu ugovora sa stalnim klijentima. Unapred se radujemo što ćemo moći da, nakon ovog udruživanja, našim klijentima ponudimo još više usluga na globalnom i američkom tržištu, a za uzvrat, pomognemo kompaniji Dutko da svoje aktivnost proširi i preko granica SAD-a.”

Leave a Reply