Marketing & PR

Najvredniji svetski brendovi

World Brands

“Coca-Cola” ( www.coca-cola.com), “Microsoft” ( www.microsoft.com) i IBM (www.ibm.com) i dalje su najvredniji svetski brendovi pokazala je godišnja lista koju izrađuje korporacija “Interbrand” ( www.interbrand.com). Poredak među prva četiri najvrednija svetska brenda, gde je još i kompanija “General Electric” ( www.ge.com), nije se mijenjao u odnosu na poredak iz prošle godine. Time su američke kompanije zadržale prošlogodišnji primat, a njihovu snagu pokazuje i da se među deset najuspešnijih nalazi čak sedam kompanija iz SAD.

Dominaciju Amerikanaca delimično je narušila finska “Nokia” ( www.nokia.com), koja je sa prošlogodišnjeg petog mesta istisnula američki “Intel” ( www.intel.com), koji je ove godine pao na sedmu poziciju. Američki proizvodjac računarskih mikroprocesora tako je postao najveći gubitnik medju deset najvrednijih svetskih brendova. Ispred njega je i japanski proizvodjac automobila ” Toyota” ( www.toyota.com), koja je imala najveci rast vrednosti medju prvih deset brendova.

Japanska kompanija je ujedno i najvredniji svetski brend automobilske industrije, a u toj oblasti sledi ih nemacki gigant “Mercedes” ( www.mercedes-benz.com), koji je na desetom mestu svetske liste. Među deset najvrednijih svetskih brendova su i americki lanac restorana “McDonald’s” ( www.mcdonalds.com) i americka produkcija “Disney” ( http://home.disney.go.com).

Korporacija “Interbrand” procenjuje vrednost brenda “Coca-Cole” na 65,3 milijarde USD, “Microsoftovog” na 58,7 milijardi, a IBM-ovog na 57,1 milijardu USD. Najsnažniji rast vrednosti brenda u posljednjih godinu dana, od 44 %, zabeležio je “Google” ( www.google.com), čiji se brend procenjuje na 17,8 milijardi USD, što je ovu internet kompaniju diglo sa 24. mesta u 2006. na 20. mesto ove godine.

Među brendovima koji su takođe zabeležili snažan rast vrednosti nalaze se i “Zara” ( www.zara.com), “Apple” ( www.apple.com), “Nintendo” ( www.nintendo.com), “Starbucks” ( www.starbucks.com), “Nokia”, “McDonald’s”, “Audi” ( www.audi.com), BMW ( www.bmw.com) te “Burberry” ( www.burberry.com).

Leave a Reply