Marketing & PR

Novo izdanje knjige Boška Bo Toskića “Verbal Driver”

Predstavljeno novo izdanje knjige Boška Bo Toskića “Verbal Driver”, vodiča o tome kako da uz uspešnu marketinšku komunikaciju i poslovnu strategiju firme isporuče klijentu proizvod više vrednosti i postanu kompetitivnije na tržištu

Srpska preduzeća imaju izbor da se preorijentišu na nov model privrednog rasta, zasnovan na proizvodnji proizvoda visoke vrednosti. Savremeni kupac traži vrednije, a ne jeftinije, ne kupuje nego bira, ukazao je Toskić na interaktivnom predavanju “Od voza do taksija” u Privrednoj komori Srbije. Prema njegovim rečima, kvalitet kompetitivne komunikacije ujedno jeste i deo kvaliteta proizvoda. Marketinška komunikacija i poslovna strategija firme treba da budu inovativne, da naprave diferencijaciju u odnosu na konkurenciju i tako omoguće opstanak na tržištu. Kada uđemo u Evropu, na tržište na kojem vlada zakon “jedi ručak ili jesi ručak”, neminovna je procena koliko smo spremni za konkurenciju i opstanak i da li imamo tim koji je usmeren da gradi kvalitetnu uslugu, uz razvijenu svest o klijentu.

“Firme koje prevoze klijenta taksijem, brže su i uspešnije od onih koje to čine vozom” predstavlja metaforu o neophodnosti promene poslovne kulture u firmama radi unapređenja kvaliteta usluge, sa krajnjim ciljem “izjave saučešća konkurenciji”, poručio je autor, podcrtavajući oštru razliku između mesta na koje se dolazi da bismo sačekali voz, poštovali vozni red i njegovo zaustavljanje na stanicama, i taksija, koji dolazi do nas, čeka nas, vozi po našoj želji direktno do cilja.

U interaktivnom predavanju, autor je poručio učesnicima da koriste novi, mlađi, slikovitiji poslovni jezik u promociji svojih proizvoda. Prodavati vrednost zahteva novu tehnologiju, filozofiju i veštine koje srpski preduzetnici tek treba da savladaju. Toskić je posebno istakao važnost diferencijacije u odnosu na konkurenciju, efektnom i jasnom porukom “Različiti ili pokojni”. Koristeći brojne metafore, savetnik najvećih multinacionalnih kompanija za poslovnu komunikaciju ukazao je i na veliki nedostatak u našim preduzećima – nepoštovanje klijenta, nedovoljno razvijenu svest o tome ko plaća uslugu, odnosno proizvod.

Toskićeva knjiga namenjena je, pre svega, zaposlenima u službama marketinga, prodaje, trgovine, izvoznog plasmana, za razvoj novih proizvoda i usluga. Knjigu je objavio “Službeni glasnik”, a njeno objavljivanje pomogli su Privredna komora Srbije i “Prizma d.o.o”.

Predavanje “Od voza do taksija”, na kojem je uvodno izlaganje imao direktor Centra za marketing, informisanje i promocije (CMIP) Privredne komore Srbije Ivan Jakšić, organizovali su CMIP i Sektor za međunarodnu saradnju Ministarstva trgovine i usluga

Leave a Reply