Događaji · Marketing & PR

Održana PROACTIVE 2010 konferencija

PROACTIVE je edukativna konferencija o odnosima sa javnošću koja već šest godina okuplja PR praktičare iz regiona koji na trodnevnom druženju razmenjuju iskustva i uspostavljaju saradnje. PROACTIVE 2010., u organizaciji PR agencija PRIME Communications, okupio je po šesti put na Kozari više od 100 učesnika iz BiH i regije.

Glavne teme konferencije su krizno komuniciranje i online komuniciranje, a značajna tema ovogodišnje konferencije je i političko komuniciranje o kojem će govorili regionalni stručnjaci koji su u zemljama bivše Jugoslavije realizovali uspešne političke kampanje.

Dugo očekivani 6. PROACTIVE otvoren je predavanjem Ksenije Renko o “Antikorupcijskoj kampanji” kao rešenju sprečavanja korupcije u zemljama regiona i integraciji u EU. Korupcija je štetna društvena pojava koja urušava temeljne društvene vrednosti. Većom korupcijom rezultira manji dohodak po glavi stanovnika. Činjenica, da je Bosna i Hercegovina po mnogim pokazateljima zemlja sa velikim stepenom korupcije, koja ujedno govori i o važnosti širenja svesti da je potrebno doneti promene.

Dobar uvod u temu predstavljen je kratkom reportažom o korupciji u Hrvatskoj i zemljama koje su odlučile da se suoče sa ovim problemom. Predstavljeni su koraci za put do odbrane od korupcije i najznačajnije kampanje, koje imaju za cilj širenje svesti o ovom problemu.

Iz dana u dan broj internet korisnika u zemlji je u porastu, što otvara niz novih kanala za komuniciranje. Internet nudi niz neverovatnih alata koji omogućavaju dolazak do strateških ciljeva. “Upotreba novih medija u političkoj komunikaciji”, bila je tema drugog predavanja PROACTIVA, koju je prezentovao Krunoslav Vidić. Kako je prethodna godina bila izborna godina u Hrvatskoj, fokus prezentacije bio je na održane predizborne kampanje u Hrvatskoj. Prezentovane su kampanje 12 kandidata za predsednika Hrvatske, koje su sprovedene putem društvenih mreža, web stranica i novih medija, ali i dati savjeti kako najbolje iskoristiti mogućnosti koje pruža internet.

Učesnici konferencije imali su priliku da saznaju šta je smisao internet servisa za distribuciju saopštenja PRobjave.com koji u Srbiji postoji već godinu dana i kako poboljšati poziciju njihovog saopštenja na pretraživaču, te koliko je značajna optimizacija ključnih riječi u sopštenjima za bolje pozicioniranje na pretraživačima. Najavljen je i prvi internet servis za distribuciju saopštenja u BiH PRobjave.ba.

O značaju i mogućnostima koje online mediji danas pružaju govorio je Marko Rakar. Sa učesnicima je podelio iskustva koja je stekao kreirajući i realizujući online kampanju Ive Josipovića, predsednika Republike Hrvatske. Predstavio je sve online kanale koji su korišćeni tokom predizborne kampanje kao i rezultate koji su postignuti.

Prvi korak u kampanji bilo je brandiranje, nakon čega su izabrani svi alati koji će poslužiti za dolazak do krajnjeg cilja. Marko Rakar je objasnio da je njihova online strategija ne samo bila primećena u online zajednici nego da su se određene aktivnosti i informacije koju su komunicirane izazvale pažnju i klasičnih medija što dodatno ističe sve veći značaj online komuniciranja.

Drugi dan šestog PROACTIV-a započeo je predavanjem Dubravke Jusić o “Kriznom komuniciranju“. Krizna situacija je nešto s čim se svaka firma može susresti u svom poslovanju, ali kvalitetno razrađenim kriznim planom, efekti krize se mogu znatno ublažiti.

Bezbroj je kriznih situacija sa kojom se firma može susresti, tim je nemoguće pronaći identičan slučaj krize. Ono što bi svaki PR-ovac trebao uraditi u krizi jeste da razmotri činjenice kako bi izbegao paniku i utvrdio realne proporcije krize, ali i držati se četiri načela kriznog komuniciranja. Prezentovana je i studija slučaja dobrog kriznog komuniciranja.

PROACTIVE 2010 je uspešno završen. Najavljen je i sedmi PROACTIVE koji će se održati od 26. do 28. maja 2011. godine.

Leave a Reply