Marketing & PR

Srbija na Svetskoj izložbi EXPO 2010 u Šangaju

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) u subotu 26. januara raspisuje konkurs za idejno arhitektonsko rešenje nacionalnog paviljona Republike Srbije na svetskoj izložbi EXPO 2010, koja će se održati od 1. maja do 31. oktobra 2010 godine u Šangaju, Kina.

Svetske izložbe su jedinstvene manifestacije, koje se održavaju svakih nekoliko godina s ciljem približavanja i boljeg razumevanja među narodima sveta. Posebnost svetskih izložbi je i činjenica da ih organizuje vlada države domaćina, koja diplomatskim putem poziva druge države i međunarodne organizacije da se predstave i da daju svoj pogled na zadatu temu.

Kao prva svetska izložba na temu grada, prognozira se da će EXPO 2010 privući preko 180 zemalja i gradova sveta okupljenih oko teme “Bolji grad, bolji život“, a da će izložbu posetiti između 70 i 100 miliona ljudi. Celokupna izložba će se odvijati na čak 322 hektara izložbenog prostora, a SIEPA je za Srbiju izvršila rezervaciju prostora površine od 1000 kvadratnih metara, za koju se procenjuje da će je videti od 5 do 10 miliona ljudi. Svi ovi brojevi čine da Svetska izložba u Šangaju bude najveći EXPO ikada održan.

Autor(i) u skladu sa datom tehničkom dokumentacijom i strategijom nastupa Republike Srbije na EXPO 2010 treba da osmisli idejno rešenje nastupa koje uključuje prezentaciju Srbije, arhitektonsko rešenje paviljona (enterijer i eksterijer) i objašnjenje teme i poruke srpskog nastupa. Arhitektonsko rešenje koje uključuje adaptaciju iznajmljenog paviljona površine 1000m2 (sa mogućnošću premeštanja unutrašnjih zidova i dodavanja etaža) treba da sadrži idejno uređenje eksterijera i enterijera u kojem bi bili smešteni: info pult, dve kancelarije, VIP salon sa media centrom, skladište, prodavnica suvenira, kuhinja, sanitarni čvor.

S obzirom da Republika Srbija po prvi put, kao nezavisna država nastupa na svetskoj izložbi, to ujedino predstavlja i sjajnu mogućnost da se kroz organizovani nastup zemlja predstavi publici u najboljem svetlu i na taj način doprinese kreiranju novog imidža u svetu. U toku šest meseci koliko traje izložba planira se organizacija brojnih događaja poput predstavljanja turističke ponude zemlje (planine, festivali, zabava u gradu), prezentacija ekonomskog i potencijala zemlje kao investicione lokacije, kao i predstavljanje srpskih proizvoda i gastronomske ponude u jedinstvenom ambijentu.

Takođe, biće formiran skup srpskih privrednika koji će u okviru manifestacije “Dani srpske privrede“ na najbolji način predstaviti potencijale srpske privrede. Ovo je izvanredna prilika da se Srbija brendira kao nova investiciona i turistička lokacija, kao i zemlja sa velikim ekonomskim potencijalom u proizvodnji zdrave hrane, oblasti razvoja informacionih tehnologija i zaštite životne sredine.

Promocija na svetskom nivou, politički, ekonomski i kulturni značaj za državu učesnika izložbe samo su neke od prednosti nastupa na svetskoj izložbi. Takođe, zemlje učesnice u toku trajanja izložbe beleže rast u broju pojavljivanja u stranim pisanim i elektronskim medijima. Na primer, Španija je na Svetskoj izložbi u Aichiu, Japan, u 2005. godini ostvarila preko 6.000 pojavljivanja u pisanim medijima, internetu, radiju i televiziji.

Ne treba zaboraviti ni da je zemlja domaćina, Kina, svetska supersila u ekonomskom i svakom drugom pogledu. Kineska ekonomija beleži najbrži rast na svetu, a upravo je Šangaj njen centar. Razvoj koji su Kina i Šangaj ostvarili u poslednjih dvadesetak godina je do sada nezabeležen, sa tedencijom daljeg rasta. Takođe, za Srbiju je od posebne važnosti podatak da će do 2010. godine Kinezi činiti trećinu svih turista u svetu.

Na sastanku Generalnog komesara Srbije za EXPO 2010 ministra Mlađana Dinkića sa organizatorima izložbe iz Agencije SIEPA biće raspravljena mogućnost da se srpski paviljon po završetku izložbe preuredi u Generalni konzulat ili da se koristi u komercijalne svrhe (Trgovinski biro, umetnički paviljon, prostor za dalje predstavljanje i davanje informacija o turističkoj ponudi Republike Srbije). Na taj način paviljon bi ostvarivao koristi i po završetku izložbe EXPO 2010.

One thought on “Srbija na Svetskoj izložbi EXPO 2010 u Šangaju

  1. Dragoslav

    Sa puno poštovanja mogu Vam reći da niste našli za shodno da bar nas male učesnike nagradite nekom posvetom ili slikom iz Šangaja da se zna da smo i mi imali neki doprinos na toj izložbi.
    Hvala.

Leave a Reply