Marketing & PR

Uručene godišnje nagrade za korporativnu filantropiju u Srbiji

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić, ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter i predstavnici Balkanskog fonda za lokalne inicijative uručili su večeras godišnje nagrade za korporativnu filantropiju “Virtus”.

Glavni i odgovorni urednik časopisa “Ekonomist” Mijat Lakićević (levo) dodeljuje nagradu “Virtus” predstavniku medijske kuće B92 Gordanu Paunoviću
Foto: Tanjug

Medijska kuća B92 dobitnik je glavne nagrade za doprinos na nacionalnom nivou kao organizator velikih akcija kao što su “Sigurna ženska kuća”, koja je usmerena na borbu protiv porodičnog nasilja i akcija popularizacije dobrovoljnog davalaštva krvi “Ulepšajte dan sebi i drugima, dajte krv”.

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje dodeljena je preduzeću “Holcim” iz Popovca, koje je podržalo razvoj mladih talenata u opštini Paraćin i razvoj zaposlenih kroz programe stipendiranja, treninga i međunarodne razmene.

Nagradu za malo i srednje preduzeće dobila je “Alfa-plast” iz Temerina, kao firma koja ulaže novac na lokalnom nivou za pomoć zdravstvenim ustanovama, neprofitnim organizacijama i podršku lokalnim manifestacijama.

“Erste banka” iz Novog Sada dobitnik je nagrade za podršku najinovatnijem projektu godine za projekat “Avantura cooltura”, čiji je cilj predstavljanje kulturnih i sportskih manifestacija u Beogradu učenicima šestog razreda beogradskih osnovnih škola.

Nagrada za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora pripala je kompaniji “Hemofarm” iz Vršca, a specijalna nagrada za medijski doprinos dodeljena je medijskoj kući B92.

Nagrada “Virtus” namenjena je poslovnim subjektima koji su u 2007. godini na najdelotvorniji i najefektniji način podržali neprofitne akcije ili organizacije od opšteg dobra i interesa.

Đelić je izrazio nadu da će ovakva inicijativa u godinama koje slede dobiti institucionalnu formu i da će i država i Vlada u tome imati značajniju ulogu.

Prema njegovim rečima, Srbija ima Zakon o zadužbinama i nacionalnim fondacijama ali je on u mnogo čemu zastareo i zbog toga je Ministarstvo kulture počelo izradu novog zakona, koji treba da bude završen najverovatnije do proleća sledeće godine.

Kao vid stimulacije, kako je naveo, u Srbiji postoje i značajne poreske olakšice koje se ogledaju u umanjenju prihoda kompanije u iznosu od 1,5 odsto na poresku bazu ukoliko se to preduzeće uključi u humanitarni rad.

Leave a Reply