Marketing & PR

Započeo projekat izgradnje nacionalnog brenda Srbije

Ministar trgovine i usluga u Vladi Republike Srbije Predrag Bubalo izjavio je danas da je ovo ministarstvo započelo ambiciozan projekat izgradnje i pozicioniranja nacionalnog brenda Srbije, koji će omogućiti promenu slike Srbije u svetu.

Predrag Bubalo
Foto: Fonet

Bubalo je prilikom otvaranja međunarodne manifestacije Brend Fair na Beogradskom sajmu istakao da će prepoznatljivi nacionalni brend Srbije, kao dinamične i inventivne evropske zemlje, značajno uticati na priliv investicija, brži ekonomski razvoj, povećanje obima i strukture izvoza, uvođenje evropskih standarda i stvaranje uslova za razvoj preduzetništva.

Prema njegovim rečima, nacionalni brend Srbije treba da obuhvati širok spektar delatnosti i oblasti, kao i bogat sistem vrednosti koje će pozitivno diferencirati Srbiju u odnosu na druge zemlje.

On je ukazao na to da je cilj uspostavljanje što više proizvodnih i uslužnih brendova po kojima će Srbija biti prepoznatljiva u svetu, i objasnio da između pojedinačnih proizvodnih i uslužnih brendova i nacionalnog brenda postoji visok stepen zavisnosti.

Srbija i sama treba da postane brend i zauzme povoljnu poziciju u globalnoj javnosti. Potrebno je da svetu pokažemo sve brendove koje poseduje Srbija, ali i da stvorimo nove vrednosti i učinimo sve što je u našoj moći da Srbija bude modernija i razvijenija zemlja, rekao je ministar trgovine i usluga.

On je ocenio da je neophodno razviti i brending kulturu kako bismo smanjili jaz u odnosu na razvijene zemlje i ponudili globalnom tržištu što više sofisticiranih, visokokvalitetnih i dobro pozicioniranih proizvoda i domaćih brendova.

Bubalo, koji je pre četiri godine otvorio i prvi Brend Fair, naveo je da je ova manifestacija od velikog uticaja na stručnu i poslovnu javnost i predstavlja značajnu podršku razvijanju svesti o potrebi intenzivnije primene marketinga i brendinga u poslovanju.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin podsetio je na to da je ova komora pokrenula inicijativu za petogodišnji program unapređenja konkurentnosti u Srbiji, čemu treba da doprinese i razvoj brendova.

U okviru ove manifestacije biće održana i stručna predavanja na kojima će govoriti poznati svetski marketinški stručnjaci, kao što su Kevin Keler, Čarli Krou i Dijana Kromer.

Brend Fair, koji će na Beogradskom sajmu trajati do 9. februara, okupio je nekoliko desetina izlagača iz Srbije i inostranstva koji predstavljaju svoje proizvode, usluge i poslovnu strategiju.

Među izlagačima su kompanije Mekdonalds, Majkrosoft, Bambi, Alpina, Meser, Rafinerija motornih ulja Modriča, Hemofarm, Podravka, Tigar, Galenika, Telefonija, Plantaže 13. jul, Tikveš, Univerzitet Megatrend, Luka Bar i drugi.

Leave a Reply