IT

Masato uhapšen zbog virusa

Ponovo se vraćamo na proces usmeren na 24-orogodišnjeg japanaca Masato Nakatsuji, koji je lišen slobode u Januaru. Naime, Masato je prvi autor virusa koji je uhapšen u Japanu. On je prizao Okružnom sudu u Kyoto-u da je napisao Trojanskog konja i da koristio zaštićene slike animiranih junaka kako bi ga širio putem neta. Osnovna namena ovog trojanca jeste da potajno briše muzičke i video fajlove sa korisničkih kompjutera, dok se na ekranu prikazuju animirani junaci. Maliciozni kod je nazvan Pirlames Trojan, i bio je prosleđivan putem kontraveznog Winny file-sharing sistema u Japanu prošle godine.

This is a visit from the prevalent Piro virus! Stop P2P! If you don't, I'll tell the police!
“This is a visit from the prevalent Piro virus! Stop P2P! If you don’t, I’ll tell the police!”
Even though Kaneko-San was found guilty, you're still using Winny aren't you. I really hate such people!
“Even though Kaneko-San was found guilty, you’re still using Winny aren’t you. I really hate such people!”
Ugu! It's me, Ayu Tsukimiya! I think I might start destroying downloaded files and P2P software now...
“Ugu! It’s me, Ayu Tsukimiya! I think I might start destroying downloaded files and P2P software now…”
The malware sings a song
“Taiyaki, taiyaki, oh I’d like to eat some…
If you don’t bring me some, I’ll destroy your files…
If you don’t stop using Winny, I’ll expose you to the police… My phone number is <removed>…”

Nakatsuji  je već prvog dana suđenja priznao da je kriv za stavke optužnice kršenja copyright prava i postavljanja malicioznog koda u fotografije. Sudu su tužioci predstavili način na koji je Nakatsuji kreirao Trojanca, kako ga je umetao u zaštićene fotografije animiranih likova i kako je vezivao linkove koji su vodili do određenih foruma na Internetu. Odbrana je išla u drugom pravcu tj nastojala je da objasni koliko ovaj malver i nije opasan i da pravda ne bi bila zadovoljena ako bi Sud kaznio ovog studenta poslednje godine Univerziteta za Elektroniku i Komunikacije u Osaki. Odbrani su bazirali na ne postojanju tačno definisanog Zakon koji zabranjuje širenje Trojanskih konja.

“Al Capone was charged with tax evasion rather than racketeering, and Masato Nakatsuji is being charged with copyright infringement rather than for creating his movie and music-munching malware,” izjavio je Graham Cluley, viši tehnološki konsultant u Sophos-u. “If he is found guilty, the general public are unlikely to worry that it was his ill-advised choice of graphics which got him into legal trouble rather than virus-writing. However, a clear message needs to be sent to the computer underground that they will not be shown a blind eye if they spread malicious code and damage innocent people’s computers and data.”

Sud je Isamu Kaneko, autora Winny file-sharing programa, u Decembru 2006 godine osudio za učestvovanje u kršenju Copyright zaštite. Tokom proteklih godina susretali smo se sa zlonamernim kodovima koji su “mučili” Winny file-sharing mrežu:

  • U Maju 2006, Sophos je prosledio izveštaj o virusu koji je širio poverljive informacije termo elektrane putem Winny-ja.
  • April 2006, Japanska anti-virusna kompanija je priznala da su interna dokumenta i podaci o komitentima “procureli” nakon neuspešnog pokušaja jednog od zaposlenih da instalira anti-virusni softver.
  • Početkom 2006, Sophos je opisao kako su informacije o žrtvama seksualnog nasilja u Japanu dospele do javnosti kada je virus zarazio računare koje su koristili policijski radnici.
  • U Junu 2005, Sophos je izvestio takođe objavljivanje tajni nuklearne elektrane sa računara koji je pripadao jednom od zaposlenih radnika.
  • U Aprilu 2004, policija Kyota je crvenela nakon “curenja” poverljivih informacija o najtraženijim kriminalcima sa njihovih računara koji su bili zaraženi virusom.

Leave a Reply