IT

Masovni Virus Conflicker

Virus Conflicker, poznat još i kao Downadup ili Kido, pojavio se u oktobru 2008, a već je zarazio preko deset miliona računara brzinom koja do sada nije zabeležena. Sumnja se da potiče iz Ukrajine. Od januara meseca stručnjaci su upozoravali da hakeri tek treba da aktiviraju tovar koji je doneo sa sobom. Smatra se da ovaj virus ima potencijal da zarazi do 30% Windows sistema povezanih sa Internetom, što znači između 300 i 350 miliona personalnih računara.

Virus Conflicker se širi kroz slabo obezbeđene kompanijske mreže, personalne računare na kojima nije instalirana najnovija antivirusna zakrpa i USB memorije. Za to koristi slabost Windows Server Service-a i nekoliko mehanizama napada i samozaštite među kojima su pogađanje mrežnih lozinki i skrivanje u šumi nasumično generisanih imena datoteka i web lokacija.

Zaraženi računar skenira mrežu u potrazi za drugim računarima i pokušava da im pristupi služeći se propustom u sistemu bezbednosti Windows-a. Ako mu za to zatreba lozinka, u slučaju da je kratka, otkriće je metodom sirove sile – čistim pogađanjem, a tamo gde ne uspe, aktiviraće automatsko zaključavanje koje služi kao zaštita u slučajevima kada korisnik previše puta unese pogrešnu lozinku. Zbog toga je jedan od problema koje prouzrokuje mrežnim korisnicima taj što im zaključava nalog za pristup.

Kad ovaj zlonamerni softver uđe u mrežu veoma ga je teško ukloniti, jer se veoma agresivno štiti tako što se restartuje u ranoj fazi podizanja sistema i menja prava pristupa datotekama i ključevima pod kojima je zaveden u registru, pa ih korisnici ne mogu ni ukloniti, ni promeniti. Pored toga onemogućava i funkciju system restore u stanje pre infekcije. Kad uđe u sistem virus brzo evoluira, jer preuzima modifikovane verzije samog sebe sa web lokacije skrivene u dugom spisku lokacija čija imena generiše poseban algoritam služeći se uz to i podacima o datumu i vremenu. Pošto se na ovaj način pravi na stotine različitih imena domena, kompanijama specijalizovanim za bezbednost je izuzetno teško da lociraju onaj pravi i ugase ga na vreme.

Mada se čini kao da je njegovo širenje dostiglo plafon, postoje strahovi da bi neko lako mogao da preuzme kontrolu nad nekim, ili čak svim zaraženim računarima. Stručnjaci kažu da korisnici treba da ažuriraju svoj antivirusni softver i instaliraju Microsoft-ovu zakrpu MS08-067 poznatu i kao KB958644.

Grejam Kluli, viši konsultant u antivirusnoj kompaniji Sophos, rekao je da epidemija takvih razmera nije viđena već neko vreme. „Microsoft je uradio dobar posao time što je ažurirao softver korisnika kućnih računara, ali virus nastavlja da inficira poslovne računare u kompanijama koje su ignorisale savet da ažuriraju svoj softver. Tome je verovatno doprineo manjak IT stručnjaka zbog prethodnih praznika, a i činjenica da instaliranje zakrpe na velikom broju računara nije baš lako. S druge strane, ukoliko korisnici upotrebljavaju slabe lozinke – 12345, QWERTY i sl. – virus ih brzo provali.“

Prema Microsoft-u, virus radi tako što u Windows-u traži izvršnu datoteku „services.exe“ i kad je nađe ubaci se u nju i postane deo njenog koda. Potom se prekopira u sistemski direktorijum Windows-a kao datoteka s nasumično izabranim imenom od pet do osam znakova i s nastavkom „dll“, na primer piftoc.dll, a zatim promeni bazu Registry u kojoj su spiskovi ključnih parametara Windows-a, da bi kad se računar restartuje, izvršavao zaraženu dll datoteku kao da je standardni servis. Virus potom pravi HTTP server i resetuje tačku za funkciju system restore (čime dodatno otežava oporavljanje sistema), a zatim skida datoteke sa hakerove web lokacije. Većina zlonamernog softvera koristi manji broj lokacija sa kojih preuzima datoteke, tako da se one lako mogu naći i ugasiti. Međutim, Conficker to radi drugačije. Virus koristi složen algoritam da generiše na stotine različitih imena domena svakog dana, kao recimo mphtfrxs.net, imctaef.cc i hcweu.org. Samo jedan od njih će zapravo biti onaj sa koga uzima hakerske datoteke. Imajući to u vidu nalaženje tog domena je gotovo nemoguće.

Na pitanje koga najviše kriviti za masovno širenje Conficker virusa, dobili smo sledeće podatke:
Conficker blame poll results

Antivirusne kompanije upozoravaju rukovodioce mreža da provere jesu li instalirali najnovije Microsoft-ove zakrpe i da li im je antivirusni softver ažuran, da isključe Autorun i Autoplay za USB memorije, da utvrde jesu li lozinke korisnika jake i da posebno povedu računa o lozinkama administratora domena.

Dezinfekcija virusa je veoma složena i zahteva isključivanje delova mreže. Zato kompanije koje su se našle na udaru ovog virusa treba da ograniče korišćenje USB memorija i blokiraju nepotreban saobraćaj na mrežnom firewall-u. Sophos je preporučio What to do način otklanjanja virusa kroz četiri koraka:

1. Priprema skeniranja
2. Izolacija zaraženog dela mreže radi sprečavanja daljeg širenja infekcije
3. Rekonfigurisanje Windows Grupnih Polisa, kako bi se onesposobili servisi koji omogućavaju širenje i izvršavanje malicioznog koda
4. Čišćenje infekcije

Više o ovim koracima možete pronaći na Sophos-ovom web sajtu.

Leave a Reply