E-servisi · IT · Mobilni servisi

MasterCard izdao preko 50 miliona PayPass kartica za beskontaktno plaćanje

Uspeh ovog finansijskog proizvoda potvrđuje vrednost i značaj beskontaktnog plaćanja

Kompanija MasterCard Worldwide objavila je danas da je izdala 50 miliona kartica i predmeta sa MasterCard® PayPassTM tehnologijom, zaključno sa četvrtim kvartalom 2008. godine. Time se njihov broj povećao za više od dva puta tokom prošle godine na globalnom nivou. Značaj popularnosti PayPass tehnologije potvrđuje da postoji potreba za jednostavnijim rešenjima, da postoji trend ka korišćenju elektronskih načina plaćanja koji potvrđuju i najnoviji podaci da 41 odsto potrošača sada koristi keš ređe u poređenju sa periodom od pre dve godine.

PayPass je praktična zamena za keš. Potrošači ne moraju više da traže novac i novčiće, provuku karticu ili potpišu račun kada vrše transakcije koje su manje od 25 američkih dolara. Trebaju samo da dodirnu terminal svojom karticom ili predmetom u koji je ugrađena PayPass tehnologija. A to mogu učiniti na preko 141.000 prodajnih mesta širom sveta, koliko ih je bilo u četvrtom kvartalu 2008. godine.

„U vreme kada se suočavamo sa mnogobrojnim izazovima, fokusirali smo se na pružanje jednostavnih i vrednih  inovacija u plaćanju koje su dobre za sve naše poslovne partnere,” kaže Ketlin Konforti, globalni menadžer za PayPass u kompaniji MasterCard Worldwide.

„Pošto je izdato više od 50 miliona uređaja i kartica sa PayPass tehnologijom, MasterCard ostaje lider na tržištu beskontaktnog plaćanja. PayPass je inovacija u plaćanju koja zamenjuje keš i čini transakcije bržim, jednostavnijim i bezbednijim.  Na taj način se omogućava stvaranje efikasnijeg sistema globalne trgovine za potrošače, prodavce i finansijske institucije.”

„Odmah nakon instalacije PayPass uređaja dobili smo pozitivne reakcije od potrošača, jer oni sada ne moraju da predaju svoju karticu prodavcu i mogu brže da izvrše plaćanje na kasama kada koriste PayPass,” kaže Džon O’Hare, Izvršni Direktor informatičke službe u prodavnici Paradies. „Primetili smo da sve više potrošača koristi platne kartice umesto keša, i kao rezultat toga povećala se potrošnja po računu jer mušterije nisu ograničene količinom keša koju imaju kod sebe kada idu u kupovinu,” dodaje on.

MasterCard PayPass potvrđuje vrednost na tržištu

Pogodnosit koje donosi PayPass potrošačima, prodavcima i finansijskim institucijama su sada uočljivije nego ikad. Na osnovu istraživanja potrošača sprovedenog u Sjedinjenim američkim državama 2008. godine:

  • 77 odsto potrošača koji imaju karticu ili predmet sa ugrađenom PayPass tehnologijom koriste ga kao primarno sredstvo plaćanja, što pokazujemo sposobnost ove tehnologije da osnaži vezu između finansijskih institucija i potrošača
  • 68 odsto vlasnika kartica koji su koristili PayPass kažu da im ova tehnologija omogućava da ređe koriste keš i čekove
  • Uz pomoć PayPass tehnologije, prodavci proširuju bazu svojih mušterija i povećavaju njihovu lojalnost jer sve veći broj potrošača sa PayPass predmetom ili karticom-14 odsto u poređenju sa 8 odsto prošle godine – donosi odluke o tome gde će kupovati na osnovu toga gde mogu koristiti PayPass
  • Vrhunska prodajna mesta koja su do sada dobila nove mušterije jer imaju PayPass terminal uključuju restorane brze hrane (20 %), apoteke (17 %) i supermarkete (13 %). Međutim, potrošači koji znaju da se njihova kartica može koristiti za beskontaktno plaćanje žele da iskorite tu mogućnost na više prodajnih mesta uključujući i robne kuće (61 %), prodavnice boja, lakova i zanatske opreme (46%), bioskope (42%), knižare (41%) i sportske objekte (37%).
  • Potrošači bi takođe želeli da ugrade PayPass tehnologiju u ogrlice (42%), priveske za ključeve(41%), i mobilne telefone(33%)

Uvođenje PayPass tehnologije na novim lokacijama širom sveta

MasterCard i globalni lider u maloprodaji Carrefour lansirali su PASS MasterCard:

Personalizacija usluga, fleksibilnost u korišćenju, i najnovije iz kartičarske industrije, uključujući i MasterCard PayPass Tap & GoÔ tehnologiju beskontaktnog plaćanja, sjedinjeni su u ovom novom kartičarskom programu specijalno dizajniranom za Carrefour mušterije. Kao dodatak, kartica se može koristiti i kao obična kreditna ili debitna kartica tako da potrošači mogu da odluče kako će platiti na samom kraju kupovine.

MasterCard PayPass je pokrenuo inicijativu sa mobilnim telefonima:

Na veoma konkurentnom tržištu Turske, Garanti banka koja je druga najveća banka i jedna od vodećih institucija na evropskom tržištu koja izdaje MasterCard PayPass, potvrdila je svoju posvećenost inovacijama tako što je postala prva finasijska institucija koja ugrađuje PayPass tehnologiju u mobilne telefone.

MasterCard, RATP, i La Banque Postale ispituju mogućnost korišćenja MasterCard PayPass u pariskom javnom prevozu:

MasterCard Worldwide i Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP), kompanija koja je primarni operater javnog prevoza u Parizu, najavili su da zajedno ispituju mogućnost korišćenja MasterCard PayPass platne kartice za beskontaktno plaćanje u javnom prevozu.

MasterCard najavljuje upotrebu TaiwanMoney kartice u brzom prevozu u gradu Kaošing MasterCard je u saradnji sa gradskom vladom Kaošinga i kompanijom Rapid Transit najavio de će se kartica TaiwanMoney – prva kartica u svetu sa dva interfejsa za kontaktno i beskontaktno plaćanje prevoza i drugih svakodnevnih troškova – sada zvanično koristiti u javnom prevozu u gradu Kaošing.

Leave a Reply