IT

Matematičari pokazali da Srbija može biti u svetskom naučnom vrhu

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić otvorio je danas novoopremljeni kabinet za fiziku u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, koji raspolaže savremenom opremom za izvođenje vežbi iz oblasti elektronike, mehanike i nuklearne fizike.

Đelić je istakao da su učenici te škole, zahvaljujući uspesima koje su postigli na brojnim takmičenjima, pokazali da Srbija može biti u samom svetskom vrhu kada je reč o nauci.

Kabinet za fiziku opremljen je zahvaljujući sredstvima resornog ministarstva u iznosu od milion dinara, ukazao je on i podsetio na to da su učenici ove škole osvojili veliki broj medalja na brojnim takmičenjima.

Prema njegovim rečima, uspesima na olimpijadama iz matematike i fizike u Kazahstanu i Hrvatskoj u julu ove godine Srbija je zauzela 10. mesto u svetu, što je bolji plasman od onog koji su osvojile mnogo bogatije zemlje.

Đelić je rekao i da je sa direktorom Matematičke gimnazije Srđanom Ognjanovićem razgovarao o mogućnosti da se napravi Matematički kampus kako bi što veći broj dece mogao da pohađa tu školu.

Ognjanović je istakao da je kabinet za fiziku opremljen savremenom i kvalitetnom opremom kako bi se još više unapredio kvalitet nastave i doprinelo tome da učenici postižu još bolje rezultate.

Leave a Reply