IT

Matematičkoj gimnaziji milion dinara za opremanje laboratorije za fiziku

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je danas da će to ministarstvo sa milion dinara finansirati opremanje laboratorije za fiziku Matematičke gimnazije.

Đelić je posle sastanka sa učesnicima 40. međunarodne olimpijade iz fizike i 50. olimpijade iz matematike, najavio da će Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj iz fonda nameštaja koji je kupljen za potrebe “Univerzijade” obezbediti i 100 stolica za svečanu salu te gimnazije.

On je istakao da je Matematička gimnazija, koja već decenijama školuje vrhunske talente iz domena nauke, ušla na duži rok u program investicija ovog ministarstva.

Prema njegovim rečima, planirano je da u infrastrukturu te institucije bude investirano ukupno pet miliona evra, sa idejom da se u Matematičkoj gimnaziji izgradi kampus za talente, na način kakav postoji u najrazvijenim zemljama sveta.

Đelić je napomenuo da je važno prepoznati individualne talente, ali i ukazao na to da je za postizanje uspeha kakav je ovaj na olimpijadama iz matematike i fizike, neophodno investirati i u institucije.

Ova godina je rekordna za Srbiju po broju medalja u fizici i matematici, naglasio je potpredsednik Vlade, i dodao da je naša zemlja među prvih 10 zemalja u svetu po talentima u tim oblastima.

On je naglasio da je Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj finansiralo put mladih fizičara iz Srbije na Međunarodnu olimpijadu sredstvima u iznosu od milion dinara, kao i da su srpske takmičare stipendirali i Grad Beograd i Fond za mlade talente.
Prema njegovim rečima, svi takmičari će na kraju godine dobiti i značajne novčane nagrade u iznosu i od po nekoliko stotina hiljada dinara od Fonda za mlade talente.

Đelić je naglasio i da moraju biti stvoreni adekvatni uslovi za život mladih talentovanih ljudi, kako bi oni imali razloga da ostanu u zemlji.

Srpska delegacija mladih fizičara osvojila je jednu zlatnu, jednu srebrnu i tri bronzane medalje na 40. međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Meridi, što predstavlja najveći uspeh postignut do sada.

Na 50. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike, koja je održana u Bremenu, srpska delegacija mladih matematičara osvojila je jednu zlatnu, tri srebrne i jednu bronzanu medalju.

Leave a Reply