Događaji · E-servisi · IT

Matić otvorila međunarodnu konferenciju o elektronskoj upravi

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić otvorila je danas četvrtu međunarodnu izložbu i konferenciju “Smart E-government 2008” na kojoj će biti predstavljena vodeća svetska rešenja u oblasti elektronske uprave.
Matić je, otvarajući ovaj dvodnevni skup koji se održava u hotelu “Kontinental”, istakla da povećanje nivoa elektronske uprave značajno doprinosi konkurentnosti privrede, olakšava život građana, smanjuje troškove i prostor za korupciju.

Ona je izrazila nadu da će jučerašnje upisivanje javnog preduzeća “Pošta Srbije” u registar sertifikacionih tela za kvalifikovani elektronski potpis označiti novu eru u našim elektronskim transakcijama, koje se ne odnose samo na Vladu već i na komercijalne transakcije.

Takođe, Matić je najavila da će predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković postati vlasnik prvog elektronskog potpisa u četvrtak, 18. decembra.

Matić je kao još jedan značajan pomak u toj oblasti navela i to što će u narednih deset dana biti potpisan i ugovor za projekat elektronska vlada, što će dovesti do većeg nivoa elektronskih servisa u celoj Vladi i “bespapirnih” sednica.

Pomoćnik ministra za telekomunikacije Nebojša Vasiljević ukazao je na to da će prioritetne aktivnosti u razvoju e-uprave u Srbiji u narednoj godini biti izgradnja infrastrukture, primena elektronskog potpisa i dokumenta, uspostavljanje elektronskih javnih nabavki i omogućavanje elektronskih sednica vlade.

Prema njegovim rečima, tim aktivnostima pripadaju i finalizacija fiskalne decentralizacije i donošenje akcionog plana za implementaciju prioriteta strateškog okvira za razvoj informacionog društva u jugoistočnoj Evropi – “Agende plus” i praćenje njene realizacije.

Konferencija “Smart E-government 2008” biće posvećena elektronskom identitetu i servisima elektronske uprave, a posetioci će moći da se upoznaju sa rešenjima iz oblasti identifikacionih “smart” kartica, novih elektronskih pasoša, inteligentnih zdravstvenih kartica i bezbednih internet portala elektronske vlade.

Centralna tema skupa je “Realizacija servisa e-uprave sa najvećim efektom na svakodnevni život građana”.

Organizatori skupa su Asocijacija za računarstvo, informatiku, telekomunikacije i nove medije Srbije (ASIT), uz podršku nadležnih ministarstava Vlade Srbije i Privredne komore Srbije.

Na skupu učestvuje više od 40 firmi iz Nemačke, Engleske, Švajcarske, Amerike, Slovenije, Mađarske i Srbije, među kojima su i “Simens”, “Telekom”, “PTT”, “Peksim solušns”, “Eunet”, “SBB”, “Orakl”, “Cisko”, “Majkrosoft” i druge.

Leave a Reply