IT

Matić pozvala srpske firme da konkurišu za sredstva iz ICT PSP

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas da u okviru Programa EU za podršku sprovođenju zakona i strategija u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT PSP) srpske firme mogu da konkurišu za sredstva iz tog fonda koji iznosi 115 miliona evra.

Matić je, otvarajući Info-dan o ICT PSP u Privrednoj komori Srbije, navela da je 1. marta otvoren peti poziv za srpske firme da konkurišu u okviru programa koji se odnosi na informacione tehnologije.

Prema njenim rečima, EU je okvir u kome treba da nađemo svoje mesto, a naš sektor predstavlja pravi primer kako Srbija može uspešno da se takmiči u Evropi i koliki su benefiti od približavanja Uniji.

Ona je podsetila na to da je naša zemlja potpisivanjem Memoranduma o razumevanju sa EU 2009. godine postala članica ovog programa, uz napomenu da su prošle godine odobrena četiri projekta za sedam srpskih firmi.

Takođe, Matić je izrazila očekivanje da će srpske firme biti uspešne i da će u konkurenciji sa drugim evropskim kompanijama dobiti projekte, bespovratna sredstva, ostvariti saradnju sa evropskim istraživačkim institucijama i steći iskustvo i reference.

U ovoj godini, kako je istakla, Srbija ima mogućnost da napravi odlučujući korak prema članstvu u EU, koja je svim zemljama donela stabilnost i prosperitet i sigurno je da će to biti slučaj sa nama.

ICT PSP je program EU i jedan je od tri posebna projekta Okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost (CIP), koji traje od 2007. do 2013. godine i čiji ukupan budžet iznosi 728 miliona evra.

Ovaj program je usmeren na jačanje malih i srednjih preduzeća, a mogu da učestvuju sva pravna lica, bilo kao koordinatori projekata i projektnog konzorcijuma, bilo kao partneri.

Sredstvima iz ICT PSP programa mogu da budu sufinansirani pilot projekti, razmena najbolje prakse i kreiranje tematskih mreža, analiza politika, njihov razvoj i usklađivanje sa drugim zemljama učesnicama, promocija, komunikacija i širenje informacija o ciljevima programa, kao i projekti od zajedničkog interesa.

One thought on “Matić pozvala srpske firme da konkurišu za sredstva iz ICT PSP

 1. Valeria Branisavljevic

  Molim Vas, ako ste u mogucnosti, da mi dostavite informacije, gde se moye konkurisati za donje:

  Matić pozvala srpske firme da konkurišu za sredstva iz ICT PSP

  Hvala
  Pozdrav
  Valeria

Leave a Reply